Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ιστορική συμφωνία στη Γενεύη για τα πυρηνικά του Ιράν - Αντιδρά το Ισραήλ

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ιράν θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, για έξι μήνες σε πρώτο στάδιο, διάστημα κατά το οποίο δεν θα του δεχθεί νέες κυρώσεις.


Το  Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, μετά από πολύωρες και σκληρές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ιράν θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, για έξι μήνες σε πρώτο στάδιο, διάστημα κατά το οποίο δεν θα του δεχθεί νέες κυρώσεις.


Όπως τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, K. Aston, μένει να δημοσιοποιηθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας, ενώ σημείωσε ότι θα ληφθούν μέτρα «και από τις δύο πλευρές». Πρόσθεσε, ακόμη ότι η συμφωνία θα συντονιστεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
O πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, χαρακτήρισε τη συμφωνία «πρώτο σημαντικό βήμα» προς μια συνολική επίλυση του θέματος που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Σε επίσημη παρέμβασή του από τον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι αν το Ιράν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του κατά την εξάμηνη αυτή περίοδο, «οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τα μέτρα χαλάρωσης επί των κυρώσεων και θα αυξήσουν την πίεση».
Ο Obama δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συσκευές φυγοκέντρησης επόμενης γενιάς στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής και ότι βασικοί περιορισμοί «εμποδίζουν την πιο προφανή πορεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την κατασκευή ατομικής βόμβας».
Με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ να προειδοποιεί ότι η Γερουσία θα εισηγηθεί τη λήψη πρόσθετων κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα έχει διαβουλεύσεις με το Κονγκρέσο αλλά «τώρα δεν είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε επιβολή νέων κυρώσεων».
Ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani, χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες.
«Η ψήφος του λαού υπέρ της μετριοπάθειας και της εποικοδομητικής εμπλοκής με τις άοκνες προσπάθειες της διαπραγματευτικής μας ομάδας θα ανοίξει νέους ορίζοντες» ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Η συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα κάνει «τον κόσμο πιο ασφαλή, το Ισραήλ και τους εταίρους μας στην περιοχή πιο ασφαλείς» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry.
Η συμφωνία της Γενεύης έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ισραήλ.  Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, τόνισε ότι η συμφωνία δεν αποτελεί ένα ιστορικό deal, αλλά ένα ιστορικό λάθος.

www.bankingnews.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...