Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

«Κλείδωσε» η προγραμματική συμφωνία στη Γερμανία - 17 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία Μέρκελ

Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αριστερά) και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ υπογράφουν την προγραμματική συμφωνία για την κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία

Απόλυτα ικανοποιημένοι από την προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν εμφανίστηκαν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον γερμανικό «μεγάλο συνασπισμό».


Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο συμβιβασμός που επετεύχθη εγγυάται το μέλλον της χώρας, ενώ ο καθένας ξεχωριστά υποστήριξε ότι κατάφερε να επιβάλει τις πιο βασικές από τις θέσεις του.

«Η Ευρώπη είναι απολύτως απαραίτητη για την Γερμανία», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ και οι τρεις αρχηγοί έσπευσαν να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ.


«Ο συνασπισμός θα ολοκληρώσει μεγάλα θέματα», είπε η Καγκελάριος και αναφέρθηκε σε «σταθερά δημοσιονομικά, ασφαλή ευημερία και κοινωνική ασφάλεια». Η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν ενοχλείται από την αναμονή προκειμένου το SPD να απευθυνθεί στην βάση του. «Γιατί να μην περιμένω; Δεκατέσσερις μέρες είναι. Κάθομαι ήσυχα και κάνω τη δουλειά μου», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μέρκελ δήλωσε ακόμη ικανοποιημένη από τον συμβιβασμό που προέκυψε στο θέμα του κατώτατου μισθού και ομολόγησε ότι τα κόμματα προσήλθαν στην διαπραγμάτευση με πολύ διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους.

Ικανοποιημένος δήλωσε και ο Ζεεχόφερ, ο οποίος είχε αναδείξει σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας την επιβολή διοδίων για τους αλλοδαπούς που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους. Εσπευσε μάλιστα στην συνέντευξη Τύπου να διαβεβαιώσει ότι τα διόδια θα επιβληθούν, καθώς έχει ασκηθεί ήδη κριτική ότι η σχετική αναφορά στην προγραμματική συμφωνία είναι ασαφής.

Ο Γκάμπριελ από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι το κόμμα του θα επιθυμούσε μια εντελώς νέα νομοθεσία σε ό,τι αφορά την διπλή υπηκοότητα των παιδιών που γεννιούνται στην Γερμανία από αλλοδαπούς. «Με το CDU και το CSU αυτό δεν μπορούσε να περάσει», δήλωσε, αλλά η Μέρκελ τόνισε ότι η χαλάρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία συμφωνήθηκε τελικά, αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τους νέους των ξένων οικογενειών. «Θέλουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους. Είναι μέρος της κοινωνίας μας». Η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας πάντως εξέφρασε ήδη την δυσαρέσκειά της για την απόφαση που ελήφθη τελικά.

Οι τρεις αρχηγοί ξεκαθάρισαν ακόμη ότι τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στα υπουργεία δεν θα γίνουν γνωστά πριν απο την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας του SPD. «Διαφορετικά, η συζήτηση θα αφορούσε μόνο τα πρόσωπα», εξήγησε ο κ. Γκάμπριελ και ζήτησε από όλους να σεβαστούν την απόφαση που θα λάβουν τα μέλη του κόμματός του.

Η συνέντευξη Τύπου επιφύλασσε πάντως και κάποιες πιο χαλαρές στιγμές των πολιτικών αρχηγών. Κληθείς ο κ. Γκάμπριελ να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ που τον περιέγραφε ως «υπέρ-βαρο αλλά υπο-ταλαντούχο», απάντησε ότι «κατά το 50% έχει δίκιο». Επιπλέον, τόσο εκείνος όσο και ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσαν ότι θα εξακολουθήσουν να μιλούν μεταξύ τους στον πληθυντικό, μέχρις ότου σχηματιστεί και τυπικά η κυβέρνηση.

Η συμφωνία

Σε 185 σελίδες, η Προγραμματική Συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, έπειτα από 17ωρη συνάντηση των αντιπροσωπειών, περιλαμβάνει όλες τις πτυχές τις κυβερνητικής πολιτικής που θα ασκηθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια από το Βερολίνο.

Τα τρία κόμματα (CDU/CSU και SPD) συμφώνησαν στην εισαγωγή κατώτατου ωρομισθίου στα 8,50 ευρώ το αργότερο ως το 2017 σε εθνικό επίπεδο, σε μια παραλλαγή της πρότασης των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ κατόρθωσε να επιβάλει την θέση της για μη επιβολή νέων φόρων για τους πλούσιους.

Η Προγραμματική Συμφωνία προβλέπει ακόμη αυξήσεις στις συντάξεις για τις μητέρες και τα πρόσωπα με αναπηρία, ενώ το συνταξιοδοτικό όριο κατεβαίνει στο 63ο έτος ηλικίας, εφόσον υπάρχουν 45 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών. Το ύψος των δημοσίων επενδύσεων ανέρχεται σε 23 δισ. ευρώ, επτά δισεκατομμύρια περισσότερα από όσα ήθελε η Χριστιανική Ενωση και περίπου 20 δισεκατομμύρια λιγότερα από ό,τι προέβλεπε η πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ το SPD επέβαλε, με μικρές παραχωρήσεις, τη θέση του στο ζήτημα της διπλής υπηκοότητας, με τα παιδιά ξένων που γεννιούνται στην Γερμανία να μπορούν πλέον να διατηρήσουν και τα δύο διαβατήρια.

Το κεφάλαιο που αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης αντανακλά περισσότερο τις θέσεις που εκφράζουν τα τελευταία χρόνια η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τονίζεται η σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, επαναλαμβάνεται ότι η αλληλεγγύη πηγαίνει μόνο μαζί με την ανάληψη ευθύνης από τα ίδια τα κράτη και επισημαίνεται ότι τα προγράμματα στήριξης αποτελούν έσχατη λύση, για την περίπτωση που απειλείται η σταθερότητα συνολικά της ευρωζώνης.

Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, διευκρινίζεται ότι δίδεται δανειακή βοήθεια μόνο με αντάλλαγμα αυστηρούς όρους και έπειτα από την έγκριση της Μπούντσεσταγκ.

Αναφορά στην Ελλάδα υπάρχει, όπως είχε γίνει γνωστό και από το προσχέδιο της Συμφωνίας, στο κεφάλαιο «Δημοκρατική Ευρώπη» και αφορά τη συνέχιση της στήριξης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. «Είναι ουσιαστικής σημασίας η διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών και η ανάπτυξη της πολιτικής για τη νεολαία. Ευρωπαϊκά σχολεία, εργαστήρια νέων και μία αυξημένη κινητικότητα της νεολαίας μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το θέμα.

Σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλουμε προσπάθεια πχ για τη δημιουργία γερμανοελληνικού εργαστηρίου νέων. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να στηρίζονται εταιρικά, ειδικά θα συνεχιστεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω η Γερμανοελληνική Συνέλευση», αναφέρει η σχετική παράγραφος.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τα υπουργεία, υπάρχουν μόνο δημοσιογραφικές πληροφορίες, που θέλουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών, τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών όπως την περίοδο 2005-2009 και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτός από Αντικαγκελάριος, να γίνεται και υπουργός Οικονομίας, με διευρυμένες αρμοδιότητες. Η CDU πήρε πέντε υπουργεία και το υπουργείο Καγκελαρίας, το SPD έξι και το CSU τρία.

Σύμφωνα με την διαδικασία που έχει αποφασιστεί, από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών την έγκρισή της για την Συμφωνία θα δώσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ οι Σοσισλαδημοκράτες θα ζητήσουν την ψήφο των 450.000 μελών τους, οι οποίοι θα ψηφίσουν επιστολικά στο διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου. Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις η Ανγκελα Μέρκελ θα ορκιστεί Καγκελάριος για τρίτη φορά στις 17 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...