Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Λετονία: 21 νεκροί από κατάρρευση στέγης σουπερμάρκετ στη Ρίγα

Τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει 21 πτώματα από τα ερείπια του σουπερμάρκετ η στέγη του οποίου κατέρρευσε χθες στη Ρίγα, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί άνθρωποι είναι θαμμένοι, καθώς το δυστύχημα συνέβη την ώρα που το κατάστημα ήταν γεμάτο πελάτες που έκαναν τα ψώνια τους κατά την επιστροφή τους από τις εργασίες τους. 


«Είκοσι ένας νεκροί, οι έρευνες συνεχίζονται», αναφέρεται σε μήνυμα της υπηρεσίας Πυρόσβεσης και Διάσωσης στο Twitter.

«Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τα αίτια του δυστυχήματος. Ηταν μία τραγική νύκτα», δήλωσε η εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης προσθέτοντας ότι τρεις πυροσβέστες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, αλλά η κατάσταση παραμένει πολύ επικίνδυνη κάτω από το κτίριο που έχει καταρρεύσει. Φαίνεται ότι θα συνεχίσουμε την επιχείρηση διάσωσης καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης Οσκαρ Αμπόλινς.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, φαίνεται το κατάστημα Maxima να περιβάλλεται από πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα και τους διασώστες να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να καθαρίσουν τα συντρίμμια και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από αυτά.

Το πρακτορείο Ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε, επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου της πόλης Νιλς Ούσακοβς, πως εικάζεται ότι περίπου 70 άτομα βρίσκονται ακόμα κάτω από τόνους μπετόν.

Τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 36 συνολικά άτομα, ενώ η αστυνομία με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συνεχίζει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων. Επτά από τους τραυματίες και τρεις από τους νεκρούς είναι πυροσβέστες.

Τουλάχιστον 60 στρατιώτες κλήθηκαν στο σημείο του συμβάντος προκειμένου να βοηθήσουν τα συνεργεία διάσωσης, δήλωσε ο στρατός στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Τα λετονικά τηλεοπτικά μέσα μετέδωσαν ότι τρεις γερανοί ανασύρουν τσιμεντόλιθους από την οροφή ούτως ώστε οι διασώστες να μπορούν να πραγματοποιήσουν το έργο τους, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για περαιτέρω κατολισθήσεις.

Ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι το έργο διάσωσης πιθανώς θα συνεχιστεί για ακόμα πολλές ώρες. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατασκευαστικό λάθος», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρίχαρντς Κοζλοβσκις.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν άμεσα έρευνες προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της κατάρρευσης της οροφής του κτιρίου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην οροφή πραγματοποιούνταν έργα για την κατασκευή roof garden.

Οι διασώστες εργάζονταν όλη τη νύχτα για να βρουν θύματα ή επιζώντες στα ερείπια του σουπερμάρκετ Maxima, σύμφωνα με την Βικτόρια Σέμπελε, εκπρόσωπο των υπηρεσιών διάσωσης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Ρίγας Άντρις Αμέρικς, περίπου 50 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, όμως οι υπηρεσίες διάσωσης επισημαίνουν ότι αυτή είναι μια πρόχειρη εκτίμηση.

Ένα μεγάλο τμήμα, έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων, της στέγης του σουπερμάρκετ Maxima κατέρρευσε έπειτα από μια «έκρηξη», δήλωσε ο Αμέρικς.

Το εμπορικό κέντρο είχε κατασκευαστεί το 2011 και είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά έργα της χώρας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...