Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση κινεζικού αόρατου μη επανδρωμένου αεροπλάνου

Ο κινεζικός στρατός πραγματοποίησε δοκιμή του πρώτου αόρατου μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους του και το τεχνολογικό αυτό άλμα επιβεβαιώνει ότι το Πεκίνο καλύπτει τη διαφορά του από τις ΗΠΑ όσον αφορά τη στρατιωτική τεχνολογία, αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου.


Το μη επανδρωμένο αεροπλάνο πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη, μια πτήση περίπου είκοσι λεπτών και στη συνέχεια προσγειώθηκε χωρίς φανερά προβλήματα στη νοτιοδυτική Κίνα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλούνται οι εφημερίδες.

Με τα φτερά του σε σχήμα δέλτα, το αεροσκάφος μοιάζει με το αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο Northorp Grumman X-47B και βαπτίσθηκε «Λιτζιάν» (Ακονισμένο Ξίφος). Θα μπορεί να πραγματοποιεί αποστολές παρακολούθησης και πλήγματα από μακριά.

Με τρόπο κλασικό για την Κίνα, οι αρχικές αναφορές σ' αυτή την πρώτη πτήση έγιναν μέσω φωτογραφιών και βίντεο που ανέβασαν "ερασιτέχνες" σε μπλογκ, καθώς μια τέτοια δημοσιοποίηση έχει οπωσδήποτε τουλάχιστον το σιωπηρό πράσινο φως των αρχών.

Στη συνέχεια την είδηση αναμετέδωσαν τα κύρια μέσα ενημέρωσης --πρακτορείο Νέα Κίνα, τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, Λαϊκή Ημερησία-- επιμένοντας στο γεγονός ότι οι κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες πλησιάζουν εκείνες των μεγάλων δυτικών χωρών.

Το Πεκίνο είχε παρουσιάσει το πρώτο πρωτότυπο αόρατο καταδιωκτικό-βομβαρδιστικό στις αρχές του 2011, νωρίτερα απ' ό,τι περίμεναν οι ειδικοί, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ταχύ εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών του.

Η Κίνα, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο στρατό στον πλανήτη και πυρηνικό οπλοστάσιο, έχει επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, πράγμα που προκαλεί φόβους στους γείτονές της και στην Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...