Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ομπάμα: Όχι σε νέες κυρώσεις στο Ιράν

Αντιτίθεται στην επιβολή νέων κυρώσεων αλλά επιμένει στις ήδη υπάρχουσες


Αντίθετος με τις προτάσεις για νέες κυρώσεις στο Ιράν εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Κογκρέσο. Ο πρόεδρος Ομπάμα παρότρυνε τους γερουσιαστές να δώσουν μια ευκαιρία στις παγκόσμιες δυνάμεις να επιτύχουν μια συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.


«Έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να δούμε εάν μια συμβιβαστική λύση μπορεί να επιτευχθεί» ανέφερε σε δήλωσή του και ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, λέγοντας ότι αυτές θα επιβληθούν εάν το Ιράν αποτύχει να έρθει σε συμφωνία ή συμφωνήσει αλλά αποτύχει να συμμορφωθεί. Ο Ομπάμα διέψευσε επίσης τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για χρηματοδότηση 40 δις δολαρίων ως ελάφρυνση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα πό το 2006, ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση επίτευξης μιας συμφωνίας οι κυρώσεις προς το Ιράν δεν πρόκειται να αλλάξουν.

«Δεν αλλάζουμε τις βασικές κυρώσεις που έχουμε επιβάλλει στο Ιράν. Αυτές οι τραπεζικές και οικονομικές κυρώσεις έχουν "χτυπήσει" την οικονομία της χώρας. Αυτές οι κυρώσεις δεν πρόκειται να εξαφανιστούν», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα για την επίτευξη μιας συμφωνίας φαίνεται να είναι θετικό λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, παρόλο που η προηγούμενη συνάντηση στις 7-9 Νοεμβρίου κατέληξε σε αδιέξοδο.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Javid Zarif ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα θέματά τους θα μπορέσουν να επιλυθούν.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...