Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Νεκροί και αγνοούμενοι από την κακοκαιρία στη Σαρδηνία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το νησί


Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν σφοδρές καταιγίδες έπληξαν τη Σαρδηνία το βράδυ της Δευτέρας, παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα και προκαλώντας την κατάρρευση μιας γέφυρας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα που έπληξε τη Σαρδηνία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Ούγκο Καπελάτσι στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για εννέα νεκρούς και αγνοούμενους. Τέσσερα μέλη μιας οικογένειας από τη Βραζιλία βρέθηκαν νεκρά στην υπόγεια κατοικία τους, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.


Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, φαίνονται σφοδρές βροχοπτώσεις, οι δρόμοι να έχουν χαθεί κάτω από λασπώδη νερά και τα ποτάμια να έχουν πλημμυρίσει.

«Βρισκόμαστε σε ύψιστη επιφυλακή», δήλωσε ο Τζόρτζιο Σικάλο, αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στη Σαρδηνία. «Δεν έχουμε ζήσει παρόμοια κατάσταση εδώ και δεκαετίες.

Τους δεκαοκτώ έφτασαν οι νεκροί από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη Σαρδηνία, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Nuova Sardegna. Την ίδια ώρα, η υπηρεσία πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, κάνει λόγο για προσωρινό απολογισμό δεκαέξι νεκρών . Ο κυκλώνας «Κλεοπάτρα» έπληξε τις βόρειες περιοχές του νησιού, όπου βρίσκονται οι περιφέρειες της Όλμπια, Οριστάνο, Νουόρο και Ολιάστρα. «Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τον συγκεκριμένο αριθμό, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν νεκροί και αγνοούμενοι», δήλωσε ο Τζιάνι Τζιοβανέλι, δήμαρχος της πόλης Όλμπια, στα βορειοανατολικά του νησιού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση μίας γέφυρας. Σε ένα άλλο περιστατικό, μία γυναίκα και η κόρη της πνίγηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα χειμαρρώδη νερά.

Λόγω των αδιάκοπων βροχοπτώσεων, που συνεχίσθηκαν για πάνω από ένα εικοσιτετράωρο, πολλοί ποταμοί έσπασαν τα φράγματα και προκάλεσαν την κατάρρευση κυρίων τμημάτων σε τουλάχιστον τέσσερις γέφυρες.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ανεξακρίβωτο, έως τώρα, αριθμό αγνοουμένων. Στα θύματα συγκαταλέγεται και ένα παιδί δύο μόλις ετών.

Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας παρασύρθηκε από το μένος των υδάτων, ενώ συνόδευε ασθενοφόρο σε νοσοκομείο. Ο αστυνομικός που οδηγούσε το περιπολικό, είναι νεκρός.

Πολλοί οδηγοί εγκλωβίσθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ αρκετά από τα θύματα δεν κατάφεραν να βγουν από τα σπίτια τους, τα οποία και πλημμύρισαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε πριν από λίγο επίσημα την Σαρδηνία η ιταλική κυβέρνηση, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του τελευταίου εικοσιτετραώρου.
«Πρόκειται για ένα απρόβλεπτο, δραματικό όσο και εξαιρετικό συμβάν», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει 20 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων, άμεσων αναγκών του νησιού.
«Η προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε όσους αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεριμνήσουμε για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Ενρίκο Λέτα, τέλος, θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές που μετέχουν στην επιχείρηση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και προσφέρουν τις ώρες αυτές το πολύτιμο έργο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...