Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ταϊλάνδη: Εισβολή διαδηλωτών στο κτήριο του γενικού επιτελείου του στρατού

Περίπου 1.000 ταϊλανδοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ("χιλιάδες", σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου), εισέβαλαν δια της βίας στο κτίριο του γενικού επιτελείου του Ταϊλανδικού Βασιλικού Στρατού σήμερα στην Μπανγκόκ, στην τελευταία κλιμάκωση της κινητοποίησης με στόχο την ανατροπή της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

"Οι διαδηλωτές παραβίασαν τη θύρα στις 12:10 (τοπική ώρα, 07:10 ώρα Ελλάδας) και είναι τώρα μέσα στο γενικό επιτελείο του στρατου ξηράς", δήλωσε μια εκπρόσωπος του στρατου.


"Θέλουμε να ξέρουμε με ποια πλευρά είναι ο στρατός", φώναζε ένας διαδηλωτής. Μερικοί σκαρφάλωσαν στις πύλες του κτιρίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Αλλού στην πρωτεύουσα, εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος της Γινγκλάκ. Διαδηλωτές έχουν καταλάβει εδώ και ημέρες επίσημα κτίρια στην Μπανγκόκ ελπίζοντας ότι θα ρίξουν έτσι την κυβέρνηση.

Η κινητοποίηση διαρκεί εδώ και ένα μήνα εναντόν της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα και του αδελφού της, του Τακσίν, πρώην πρωθυπουργού ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006, αλλά παραμένει στη καρδιά της ταϊλανδέζικης πολιτικής παρά το γεγονός ότι είναι εξόριστος.

Οι διαδηλώσεις πήραν έκταση αυτή την εβδομάδα. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι απέρριψαν την προσφορά της Γινγκλάκ για διάλογο, παραμένουν σήμερα σε πολλά επίσημα κτίρια που έχουν καταλάβει, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Οικονομικών. Πολιόρκησαν πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων την έδρα της εθνικής αστυνομίας, στην οποία έκοψαν χθες το ρεύμα.

Σήμερα στράφηκαν και εναντίον της έδρας του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο είχε κερδίσει με διαφορά τις τελευταίες εκλογές, το 2011, όπως έκαναν πριν απ' αυτό και όλα τα άλλα κόμματα υπέρ του Τακσίν εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...