Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Νοσταλγοί του Στάλιν τίμησαν στη Μόσχα τα 60 χρόνια από το θάνατό του

Ουρά από Μοσχοβίτες για να αφήσουν κόκκινα γαρύφαλλα στον τάφο του Ιωσήφ Στάλιν κοντά στο τείχος του Κρεμλίνου.

Με λουλούδια στον τάφο του Ιωσήφ Στάλιν κοντά στο τείχος του Κρεμλίνου περίπου χίλιοι νοσταλγοί του, τίμησαν τα 60 χρόνια από το θάνατο του «πατερούλη» που κυβέρνησε με σιδηρά «πυγμή» τη Σοβιετική Ένωση από το 1924 έως το 1953, οπότε και πέθανε.

Πολλοί κομμουνιστές και σκληροπυρηνικοί στη Ρωσία θεωρούν τον Στάλιν χαρισματική προσωπικότητα που οδήγησε τη χώρα τους σε νίκη κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατέστησε πυρηνική υπερδύναμη και αντίπαλο δέος για τις ΗΠΑ.

Στην πόλη Γκόρι της Γεωργίας, όπου γεννήθηκε το δημοτικό συμβούλιο πρόσφατα πήρε απόφαση να επαναφέρει στο βάθρο το τεράστιο άγαλμα του Στάλιν.

Το άγαλμα είχε αφαιρεθεί πριν από τρία χρόνια, με εντολή της φιλοδυτικής κυβέρνησης του Σαακασβίλι, η οποία όμως έχασε στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου από το κόμμα του Ιβανισβίλι, γεγονός που αναπτέρωσε τις ελπίδες των γεωργιανών κομμουνιστών για αποκατάσταση του αγάλματος του Στάλιν.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Γκόρι, αντικατοπτρίζει, εξάλλου, για πολλούς την προσπάθεια που γίνεται  για συμβιβασμό με το κομμουνιστικό παρελθόν.

 Άλλωστε στο Γκόρι το κυρίως αξιοθέατο είναι το Μουσείο, όπου οι επισκέπτες στέκονται μπροστά στη νεκρική μάσκα του κάποτε ανώτατου σοβιετικού ηγέτη, και τις πολλές φωτογραφίες του, αλλά και προσωπικά του αντικείμενα.

Το 2008, το ομοσπονδιακής εμβέλειας τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία» σε ψηφοφορία που διεξήγε για την εκπομπή «Το όνομα της Ρωσίας», πρότεινε στους τηλεθεατές του να επιλέξουν «την πιο σεβαστή, διακεκριμένη και συμβολική προσωπικότητα της ρωσικής ιστορίας».

Από τους περίπου 4,5 εκατομμύρια των τηλεθεατές, περισσότεροι από 519.000 έδωσαν την ψήφο τους στον Στάλιν.

Λίγες περισσότερες έλαβε μόνο ο πρίγκιπας Αλεξάντρ Νέφσκι, ο οποίος είχε αποκρούσει την επίθεση των σταυροφόρων τον 13ο αιώνα, καθώς και ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Πιότρ Στολίπιν, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ρώσους μεταρρυθμιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...