Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η Βρετανία αποκατέστησε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα, την αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν και τον διορισμό ενός μη εγκατεστημένου επιτετραμμένου της στην χώρα αυτή, δύο χρόνια μετά την λεηλασία της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από ένα οργισμένο πλήθος.


Η σχετική ανακοίνωση αντανακλά την αλλαγή στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση και δόθηκε στην δημοσιότητα μετά το Σαββατοκύριακο κατά το οποίο το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, έφτασαν κοντά στη σύναψη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο Ατζάι Σάρμα, ο οποίος είναι σήμερα ο επικεφαλής του τμήματος του Φόρεϊν Όφις για το Ιράν, θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως και ότι ελπίζει να επισκεφθεί την Τεχεράνη αυτόν τον μήνα.

«Προσβλέπω στην άμεση ανανέωση των επαφών της Βρετανίας με την ιρανική κυβέρνηση και την ιρανική κοινωνία», υπογραμμίζει ο Σάρμα σε ανακοίνωσή του. «Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών», προσθέτει.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε παράλληλα ότι η Τεχεράνη διόρισε ως μη εγκατεστημένο επιτετραμμένο της στην Βρετανία τον Μοχαμάντ Χασάν Χαμπιμπολάχ.

Η Βρετανία έκλεισε την πρεσβεία της στην Τεχεράνη το 2011 έπειτα από την βίαιη τροπή που πήρε μια διαδήλωση κατά των βρετανικών κυρώσεων, στην διάρκεια της οποίας διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στους τοίχους της πρεσβείας, λεηλάτησαν γραφεία και έκαψαν κτίρια.

Αυτή ήταν η χειρότερη κρίση μεταξύ της Βρετανίας και του Ιράν μετά την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 1999, μια δεκαετία έπειτα από την φάτουα που είχε εκδώσει ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί για τον θάνατο του Βρετανού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι για το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η προσέγγιση του Ιράν στις διεθνείς υποθέσεις έχει γίνει πολύ πιο θετική μετά την εκλογή στην ιρανική προεδρία του Χασάν Ροχανί τον περασμένο Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...