Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Η Τζέιν Όστεν στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών


Η Τζέιν Όστεν, η Βρετανίδα συγγραφέας του 19ου αιώνα, θα είναι το νέο πρόσωπο που θα απεικονίζεται στο...χαρτονόμισμα των 10 λιρών, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, απορρίπτοντας την κριτική που της έχει ασκηθεί για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στο νόμισμα της χώρας.

Η συγγραφέας κλασικών μυθιστορημάτων όπως τα "Υπερηφάνεια και Προκατάληψη", "Λογική και Ευαισθησία" και "Έμμα" θα πάρει από το 2016 τη θέση του Κάρολου Δαρβίνου.

Τον Απρίλιο η Τράπεζα της Αγγλίας προκάλεσε σάλο όταν ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει το πρόσωπο της κοινωνικής μεταρρυθμίστριας και φιλανθρώπου Ελίζαμπεθ Φράι με εκείνο του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών.Η Φράι ήταν η μοναδική γυναίκα που εικονιζόταν στα βρετανικά χαρτονομίσματα.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν ήταν στις προθέσεις της να μην εικονίζονται γυναίκες στα χαρτονομίσματα. Ο διοικητής της, ο Καναδός Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε μάλιστα ότι θα αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα ιστορικά πρόσωπα που θα κοσμούν στο μέλλον τα χαρτονομίσματα.

Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Βρετανία αλλάζει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα τα σχέδια στα χαρτονομίσματά της, προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους παραχάραξής τους.

Στη μία πλευρά εικονίζεται ο μονάρχης της χώρας - εν προκειμένω η βασίλισσα Ελισάβετ - ενώ από την δεκαετία του 1970 η άλλη πλευρά κοσμείται από κάποιο ιστορικό πρόσωπο.

Ο πρώτος που επελέγη ήταν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...