Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ισραήλ προς ΕΕ: Μην αρχίζετε μια διαδικασία ανεύθυνων κυρώσεων

Ο Σιμόν Πέρες ζητεί από την ΕΕ την ανάκληση των κανονισμών της για τη συνεργασία της με τις ισραηλινές αρχές 

Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάκληση των νέων κανονισμών της για την συνεργασία της με το Ισραήλ, ώστε να μην διακυβευτούν οι αμερικανικές προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές», δήλωσε ο Πέρες , σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Ισραήλ, προσθέτοντας: «περιμένετε πριν αποφασίσετε, δώστε προτεραιότητα στην ειρήνη».

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαθέτω, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πέτυχε να προωθηθούν οι προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», τόνισε.

«Καλώ τους φίλους μας στην Ευρώπη, μην αρχίζετε μια διαδικασία ανεύθυνων κυρώσεων που θα τορπιλίσουν τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις», προσέθεσε.

Οι «κατευθυντήριες γραμμές» που υιοθέτησε τον Ιούνιο η ΕΕ και αναμένεται να δημοσιευθούν επισήμως αύριο, Παρασκευή, ορίζουν ότι από το 2014, όλες οι συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της ΕΕ θα πρέπει να δηλώνουν σαφώς ότι δεν εφαρμόζονται στα κατεχόμενα από το Ισραήλ από το 1967 εδάφη, αποκλείοντας συνεπώς τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την Λωρίδα της Γάζας και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Την ίδια ώρα η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Μπενιαμίν Νετανιάχου, Σιμόν Πέρες και Τζον Κέρι επικοινώνησαν χθες βράδυ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τους «διαβεβαίωσε πως αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ δεν συνιστούν αλλαγή της θέσης της ΕΕ», υπενθυμίζοντας ότι αυτές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...