Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Συνελήφθη στον Παναμά ο πρώην αρχηγός της CIA στο Μιλάνο

Η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Μαρία Καντσελιέρι υπέγραψε ένα αίτημα για την προσωρινή κράτηση του Μπομπ Σέλντον Λέιντι, του αποκαλούμενου και «Μίστερ Μπομπ», από τις αρχές του Παναμά.

Οι ιταλικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο δύο μηνών για να ζητήσουν την έκδοση του Λέιντι στην Ιταλία.

Ο Λέιντι θεωρείται υπεύθυνος για την απαγωγή του Αιγύπτιου ιμάμη Άμπου Όμαρ, το 2003. Ο ιμάμης, στον οποίο οι ιταλικές αρχές είχαν χορηγήσει πολιτικό άσυλο, υποστηρίζει ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο όπου υπέστη βασανιστήρια.

Τον Δεκέμβριο του 2010 το Εφετείο του Μιλάνου καταδίκασε ερήμην σε ποινές από 7 έως 9 χρόνια κάθειρξης 23 πράκτορες. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον «Μίστερ Μπομπ» που σήμερα είναι 59 ετών.

Ο Άμπου Όμαρ ή Οσάμα Χάσαν Νασρ όπως είναι το πραγματικό όνομά του, απήχθη στις 17 Φεβρουαρίου 2003 ενώ βρισκόταν σε ένα δρόμο του Μιλάνου κατά τη διάρκεια μιας κοινής επιχείρησης της Sismi (ιταλική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών) και της CIA και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο. Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι βασανίστηκε στη φυλακή όπου τον κρατούσαν και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ιταλικά δικαστήρια επιδίκασαν τελικά 1 εκατομμύριο για τον ίδιο τον Αμπου Όμαρ και 500.00 ευρώ για τη σύζυγό του.

Οι υπεύθυνοι των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών αρχικά είχαν απαλλαγεί από τα δικαστήρια αλλά με απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα ξαναδικαστούν για την υπόθεση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...