Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Το Πεκίνο δεν θέλει να αναμειχθεί στην υπόθεση Σνόουντεν


Το Χονγκ Κονγκ μπορεί να εκφράσει την πολιτική και δικαστική του αυτονομία αποφασίζοντας για την έκδοση ή μη του πρώην υπαλλήλου της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν, αναφέρει στο κύριο άρθρο της η κινεζική εφημερίδα Global Times, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι πολύ πιθανό ότι το Πεκίνο δεν επιθυμεί να αναμειχθεί κατά άμεσο τρόπο στην υπόθεση.

Η πρώην βρετανική αποικία, την οποία το Λονδίνο παρέδωσε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, έχει την ευκαιρία "να αποδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι αποτελεί ελεύθερη κοινωνία", αναφέρεται στο κύριο άρθρο.

Δικαστική έρευνα διεξάγεται στις ΗΠΑ κατά του Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε το σύστημα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών από αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών.

Συμφωνία έκδοσης ισχύει ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Χονγκ Κονγκ, όπου έχει καταφύγει από τις 20 Μαΐου ο Σνόουντεν, αλλά το Πεκίνο έχει τη δυνατότητα να προβάλει βέτο στην απόφαση των αρχών του Χονγκ Κονγκ.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει αίτημα έκδοσης στις αρχές του Χονγκ Κονγκ.

"Η κατάσταση θα διευκολυνθεί πολύ εάν το Χονγκ Κονγκ αναλάβει ηγετικό ρόλο στην επίλυση της υπόθεσης, αντί να παίρνει εξ αποστάσεως οδηγίες από το Πεκίνο ή την Ουάσινγκτον", αναφέρεται στο κύριο άρθρο, που συμβουλεύει το Χονγκ Κονγκ να ακολουθήσει τους δικούς του νόμους και διαδικασίες, καθώς και την άποψη της κοινής γνώμης, παράγοντα-κλειδί" στην υπόθεση.

Όταν ερωτήθηκε για τους λόγους που τον ώθησαν να καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ, ο Εντουάρντ Σνόουντεν απάντησε ότι δεν θεωρεί πως θα τύγχανε δίκαιης δίκης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκδοση στις ΗΠΑ του Εντουαρντ Σνόουντεν θα ήταν "προδοσία" της εμπιστοσύνης του πρώην πράκτορα της CIA απέναντι στη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, είχε ήδη προεξοφλήσει τη Δευτέρα η κινεζική εφημερίδα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...