Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πρόταση Ομπάμα για κοινή μείωση πυρηνικού οπλοστασίου ΗΠΑ-Ρωσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέφερε το ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού που καταλάμβανε εξέχουσα θέση στην ατζέντα του κατά την πρώτη του θητεία, αλλά έκτοτε δεν είχε κάνει κάποια σχετική αναφορά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, -όπως αναμένονταν- πρότεινε να μειώσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα τους κατά ένα τρίτο κάτω από το επίπεδο της συνθήκης START, ενώ ζήτησε να μειωθούν και τα τακτικά πυρηνικά οπλοστάσια στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη συνθήκη ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν τα αποθέματά τους στις 1.550 κεφαλές, ενώ τα συστήματα εκτόξευσης δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 700.

Ο κ. Ομπάμα, μιλώντας από την Πύλη του Βραδεμβούργου κατά το πρώτο του ταξίδι στο Βερολίνο, επανέφερε το ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού που καταλάμβανε εξέχουσα θέση στην ατζέντα του κατά την πρώτη του θητεία, αλλά έκτοτε δεν είχε κάνει κάποια σχετική αναφορά.

«Προτιθέμεθα να συνεργαστούμε με την Ρωσία ώστε να προχωρήσουμε πέρα από τη στάση σχετικά με τα πυρηνικά που τηρείτο κατά τον Ψυχρό πόλεμο», δήλωσε και συμπλήρωσε πως αναζητούν τρόπους για να «γίνουν γενναίες μειώσεις» στα τακτικά πυρηνικά οπλοστάσια της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, βέβαια η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, άσκησε κριτική για το σκάνδαλο των υποκλοπών τονίζοντας πως υπάρχει μεν η ανάγκη συγκέντρωσης πληροφοριών, ωστόσο πρέπει να τηρείται η δέουσα προσοχή και πρακτική.

Παραδέχθηκε βέβαια πως το Διαδίκτυο δίνει την ελευθερία «σε εχθρούς να κάνουν χρήση και κατάχρηση αλλά και να απειλούν», παρόλα αυτά επιβάλλεται η ισορροπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...