Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Πατέρας Σνόουντεν: Μπορεί να γυρίσει υπό όρους στις ΗΠΑ

Ο πατέρας του πρώην συμβούλου των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές αφού διέρρευσε πληροφορίες για τα προγράμματα παρακολούθησης των επικοινωνιών, είπε σε συνέντευξή του μέρος της οποίας μεταδόθηκε σήμερα ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος πως ο γιος του μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του εάν εκπληρώνονται ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι όροι αυτοί θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν ότι ο Σνόουντεν δεν θα προφυλακιστεί ενόψει της δίκης του, όπως ανέφερε ο πατέρας του σε απόσπασμα της συνέντευξής του που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News σήμερα.

Σύμφωνα με το NBC, ο Λόνι Σνόουντεν ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ μέσω του δικηγόρου του πως ο γιος του θα του αποστείλει ένα αίτημα να αφεθεί να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον όρο να μην προφυλακιστεί και να μην του επιβληθεί απαγόρευση να μιλά στον Τύπο.

Ακόμα, ο πατέρας Σνόουντεν είπε πως ανησυχεί ότι ο γιος του χειραγωγείται από άλλους, περιλαμβανομένων συνεργατών του ιστοτόπου WikiLeaks.

Ο Σνόουντεν εγκατέλειψε το έδαφος των ΗΠΑ –τη Χαβάη– για το Χονγκ Κονγκ τον Μάιο, μερικές εβδομάδες πριν οι εφημερίδες Guardian και Washington Post αποκαλύψουν λεπτομέρειες που τους έδωσε σχετικά με τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τόσο των επικοινωνιών μέσω Διαδικτύου, όσο και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και άλλων επικοινωνιών.

Ο Λόνι Σνόουντεν επέμεινε πως ο γιος του «δεν είναι προδότης», αν και παραδέχθηκε ότι «πράγματι παραβίασε το νόμο, υπό την έννοια ότι δημοσίευσε απόρρητες πληροφορίες». Είπε επίσης ότι δεν έχει συνομιλήσει με τον 30χρονο γιο του από τον Απρίλιο, πολύ πριν ο τελευταίος αρχίσει να διαρρέει στοιχεία για τα προγράμματα παρακολούθησης. Δεν είναι σαφές το πώς είναι ενήμερος για τις προθέσεις του.

«Αν ο κόσμος θέλει να τον χαρακτηρίσει προδότη, πράγματι πρόδωσε την κυβέρνηση. Αλλά δεν πιστεύω ότι πρόδωσε το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Λόνι Σνόουντεν στο NBC. «Τον αγαπώ. Θα ήθελα να μπορέσω να επικοινωνήσω μαζί του. Δεν θέλω να τον θέσω σε κίνδυνο, αλλά ανησυχώ για αυτούς που βρίσκονται γύρω του. Σκέφτομαι ότι (οι άνθρωποι που εργάζονται για τον ιστότοπο) WikiLeaks, αν θυμάστε την πρόσφατη ιστορία, ξέρετε, δεν επικεντρώνονται στην προστασία του Συντάγματος των ΗΠΑ. Για αυτούς, το θέμα είναι απλώς να δημοσιεύουν όσο περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν».

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει στο χώρο μετεπιβίβασης του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβα στην Μόσχα από την περασμένη Κυριακή, για κατασκοπεία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...