Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

2 VIDEOS - Στην Πύλη του Βραδεμβούργου ο Κένεντι το 1963 και ο Ομπάμα το 2013

 «Ich bin ein Berliner», είχε πει ο Κένεντι ενώ ο Ομπάμα προτίμησε να μην χρησιμοποιήσει κάποια ιδιαίτερη φράση κατά την ομιλία του


Ήταν 26 Ιουνίου του 1963 όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, απευθύνθηκε στους Βερολινέζους με το περίφημο «Ich bin ein Berliner» κάνοντας το πλήθος να ξεσπάσει σε θερμά χειροκροτήματα.

Είκοσι έξι χρόνια αργότερα στην ίδια πόλη θα εμφανιζόταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν, όπου θα έλεγε την ιστορική φράση «Ρίξτε αυτό το Τείχος»….


Σήμερα, ο νυν Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, έκανε την εμφάνισή του στην Πύλη του Βραδεμβούργου από όπου απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στη Ρωσία για μείωση κατά ένα τρίτο των πυρηνικών κεφαλών και ανακοίνωσε περικοπές σχετικά με το τακτικό πυρηνικό οπλοστάσιο της Ευρώπης.

Μπορεί να μην είπε κάποια ιστορική φράση όπως ο Κένεντι ή ο Ρίγκαν, ωστόσο, ο κ. Ομπάμα προσπάθησε έστω για λίγο να γίνει κι εκείνος «Βερολινέζος».

Παρόλα αυτά, οι προσδοκίες των Γερμανών δεν ήταν υψηλές, καθώς ήδη από την πρώτη του ομιλία το 2008 στο Βερολίνο, ο κ. Ομπάμα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις ιστορικής σημασίας φράσεις των προκατόχων του. Παρότι 100.000 κόσμου είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν τον τότε κυβερνήτη του Ιλινόι, παρότι ανέμιζαν αμερικανικές σημαίες και συνθήματα κατά του Τζορτζ Μπους γέμιζαν τον γερμανικό αέρα, τελικά ο κ. Ομπάμα απέτυχε να μπει βαθιά στην καρδιά των Γερμανών.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την επανεκλογή του το 2012 το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξένησε στο εξώφυλλό του τη φωτογραφία του με τίτλο «Ο χαμένος φίλος», αλλά και τη φωτογραφία του Κένεντι με την ιστορική του φράση να ξεχωρίζει. Την ίδια ώρα, δεκάδες ήταν τα μπλουζάκια που πουλήθηκαν με την επιγραφή «Obama ist kein Berliner» («Ο Ομπάμα δεν είναι Βερολινέζος»).

Σήμερα, κατά την ομιλία του προσπάθησε να διατηρήσει την παράδοση των Αμερικανών προέδρων. Έκανε λόγο για την γερμανική πρωτεύουσα ως σύμβολο της ελευθερίας και του αγώνα ενάντια στην τυραννία, μίλησε για το τείχος που κάθε χώρα καλείται να ρίξει, τονίζοντας ότι κανένα τείχος δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιθυμία για ελευθερία και για ειρήνη που καίει στις καρδιές των ανθρώπων.

Όπως αναφέρει το Der Spiegel σε σημερινό δημοσίευμά του «ο Ομπάμα είναι χαρισματικός ρήτορας. Μένει να δούμε, όμως, αν η ομιλία του προέδρου μπροστά στο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου στο Βερολίνο θα είναι αρκετή για να κατευνάσει τη βαθιά γερμανική απογοήτευση πέρα από το γεγονός ότι έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους».

Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως η σκιά του Κένεντι είναι βαριά…


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...