Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ομπάμα: «Ο Μαντέλα είναι ένας ήρωας για τον κόσμο»


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα από την Ντακάρ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε τρεις χώρες της Αφρικής, ότι... η σκέψη του βρίσκεται με την οικογένεια του Νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Πρετόρια, και επιβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει να επισκεφθεί την Νότια Αφρική τις ερχόμενες ημέρες.

Αν ο Μαντέλα πεθάνει, η κληρονομιά του θα μείνει στους αιώνες, πρόσθεσε ο Ομπάμα.

"Πιστεύω ότι είναι ένας ήρωας για τον κόσμο και, αν και όταν εγκαταλείψει αυτήν τη γη (...), ξέρουμε όλοι, πιστεύω, ότι η κληρονομιά του είναι από αυτές που θα μείνουν στους αιώνες", σημείωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ομόλογό του της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ.

Η πρωτότοκη κόρη του Νέλσον Μαντέλα, Μακαζίουε, δήλωσε σήμερα ότι ο πατέρας της είναι "σε πολύ κρίσιμη κατάσταση" και ότι "όλα μπορεί να συμβούν από την μία στιγμή στην άλλη". Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιο πρόσωπο από την οικογένεια Μαντέλα αναφέρεται δημοσίως στην πιθανότητα να χαθεί ο ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, παγκόσμιο σύμβολο της συμφιλίωσης και πατέρας της νοτιοαφρικανικής δημοκρατίας.

Σύμφωνα με εικασίες που γίνονταν προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος θα καθυστερούσε ή θα παρέλειπε την επίσκεψή του στην Νότια Αφρική -δεύτερο σταθμό της περιοδείας του μετά την Σενεγάλη, ενώ θα ακολουθήσει η Τανζανία- αν ο Μαντέλα άφηνε την τελευταία του πνοή προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση περισπασμού ή επιμελητειακών προβλημάτων για την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Στην πρώτη του αυτή και, όπως λένε πολλοί Αφρικανοί, με μεγάλη καθυστέρηση, εκτεταμένη περιοδεία του στην ήπειρο, ο πρόεδρος Ομπάμα θα επικεντρωθεί σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά θα αποτίσει φόρο τιμής και σε ένα επώδυνο κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας.

Σχεδόν τέσσερις αιώνες από τότε που άρχισε η μεταφορά με πλοία των Αφρικανών σκλάβων στην Βόρεια Αμερική, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος αφρικανικής καταγωγής θα επισκεφθεί σήμερα ένα σημείο μετεπιβίβασης των Αφρικανών που προορίζονταν να ζήσουν μια ζωή με αλυσίδες.

Κατά το πρώτο σκέλος της οκταήμερης επίσκεψής του θα επισκεφθεί με την οικογένειά του τον Οίκο των Σκλάβων, ένα φρούριο που είχε χτιστεί στα τέλη του 18ου αιώνα στη Νήσο Γκόρι, ανοιχτά της ακτής της Σενεγάλης και αποτελούσε σημείο μετεπιβίβασης για την διακίνηση ανθρώπων. Τώρα λειτουργεί ως μουσείο.

Η επίσκεψη αυτή θα ξυπνήσει μνήμες μιας επονείδιστης περιόδου στην ιστορία των ΗΠΑ και στην παγκόσμια ιστορία και θα προσφέρει μια ισχυρή αντίθεση ανάμεσα στην θέση του Ομπάμα σήμερα ως ηγέτη του πιο ισχυρού έθνους στον κόσμο και της ιστορικής θέσης των Αφρικανών, τους οποίους κάποτε τους μεταχειρίζονταν ως ιδιοκτησία στην χώρα την οποία αυτός κυβερνάει.

"Προχωρήσαμε από μια κοινωνία στην οποία οι Αφροαμερικανοί δεν θεωρούνταν πολίτες, στην οποία η κοινωνική, η οικονομική ισότητα δεν παρέχονταν, σε μια κοινωνία στην οποία μπορούμε να εκλέγουμε έναν Αφροαμερικανό πρόεδρο", δήλωσε ο Τζούνιους Ροντρίγκες, ιστορικός σε κολέγιο στο Ιλινόι.

"Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση", σημείωσε.

Μολονότι ο προκάτοχος του Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους, είχε απευθύνει ομιλία στην Νήσο Γκόρι το 2003 κατά την οποία είχε χαρακτηρίσει την σκλαβιά αμαρτία, ο Ομπάμα δεν προγραμματίζεται κατά την επίσκεψή του να εκφωνήσει κάποια ομιλία.

Η μεγαλύτερη ομιλία του κατά την περιοδεία αυτή που πραγματοποιεί στην Αφρική προγραμματίζεται να είναι αυτή που θα εκφωνήσει την Κυριακή, στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν.

Κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ, το μόνο ταξίδι του Ομπάμα στην Αφρική ήταν μια μονοήμερη στάση του στην Γκάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...