Συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους των αναγνωστών- Αφησε πίσω του άλλους υποψήφιους όπως το «βαθύ λαρύγγι» της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Άσαντ, τον Ταγίπ Ερντογάν και τη Μάιλι Σάιρους
Λίγα λεπτά μετά την περίφημη «φουμάτα μπιάνκα» από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, η πόρτα του μικρού μπαλκονιού με τις κόκκινες βαριές βελούδινες κουρτίνες άνοιξε και από εκεί ξεπρόβαλλε ο αρμόδιος για την ανακοίνωση του ονόματος του νέου Ποντίφικα.
Στο άκουσμα του ονόματος Χόρχε Μπεργκόλιο, οι εκατοντάδες πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί για να μάθουν ποιος θα διαδεχόταν τον Πάπα Βενέδικτο, σάστισαν μια και λίγοι περίμεναν την εκλογή του.
Ωστόσο, ο Πάπας Φραγκίσκος, απέδειξε από τη στιγμή εκείνη το πόσο «διαφορετικός» είναι σε σχέση με τους προκαθήμενους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ταπεινός, ήρεμος, προσιτός, που δε φοβάται να πλησιάσει τους ανθρώπους, ο 77χρονος αρχιεπίσκοπος από το Μπουένος Αιρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, έρχεται να φέρει την επανάσταση στην Εκκλησία.
Λίγοι μήνες χρειάστηκαν για να παρουσιάσει το ξεχωριστό πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί και το πρόσωπο της χρονιάς για το περιοδικό ΤΙΜΕ, καταφέρνοντας να επικρατήσει έναντι στην ποπ-εικόνα Μάιλι Σάιρους και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως ανακοίνωσε η Νάνσι Γκιμπς, διευθύντρια του αμερικανικού εντύπου, το παραδοσιακό εξώφυλλο του ΤΙΜΕ θα αφιερωθεί στον Πάπα Φραγκίσκο.
Σημαντικό ρόλο στην εκλογή του πιθανώς να έπαιξε και η στάση του απέναντι στην οικονομική μαφία, που θέλει να κατατροπώσει, αλλά και η θέση που πήρε σχετικά με το οικονομικό σκάνδαλο της «Τράπεζας του Θεού» Ior, μέχρι και η πρόσφατη επίσκεψή του στην Λαμπεντούζα όπου προσευχήθηκε για τους νεκρούς μετανάστες.
Την ίδια ώρα, συγκλόνισε τον κόσμο όταν πλησίασε άνθρωπο με σοβαρή δερματική πάθηση και χωρίς να διστάσει τον αγκάλιασε και τον φίλησε.
Παράλληλα, ο Πάπας Φραγκίσκος αποκτά ολοένα περισσότερους θαυμαστές, ακόμα και από ανθρώπους που δεν πιστεύουν, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην χώρα του, καλώντας τους Αργεντίνους να μην «συνηθίσουν στην φτώχεια» και να κατέβουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους. Σχετικά, δε, με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της Εκκλησίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κατακρίνει τους ιερείς που αρνούνταν να βαπτίσουν παιδιά από άγαμες μητέρες, χαρακτηρίζοντας τους «υποκριτές που απομακρύνουν τον λαό του Θεού από την σωτηρία».
Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο αποδεικνύει ότι η θρησκεία μπορεί να έχει ταπεινούς και ορθούς εκπροσώπους.
Ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκονται ηχηρά ονόματα όπως αυτό του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και εκείνο της Μίλει Σάιρους.
Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού αναπτύσσει εκτενώς το «γιατί» της επιλογής του Πάπα Φραγκίσκο ως πρόσωπο της χρονιάς.
Όπως αναφέρει, λοιπόν, είναι ο πρώτος Πάπας από τον «Νέο Κόσμο», ο πρώτος από τη Λατινική Αμερική, ενώ έφτασε τη στιγμή που η Εκκλησία έδειχνε να ζητά μία ώθηση και μία ενέργεια. «Έχει χάρισμα, αγκαλιάζει τον κόσμο, που κανείς δε θα ήθελε να αγγίξει, πλένει τα πόδια κρατουμένων, πραγματοποιεί λειτουργίες για τους μετανάστες, βοηθά όσους έχουν ανάγκη, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους φτωχούς. Αυτό είναι το ισχυρότερο μήνυμα που στέλνει και μας πηγαίνει πίσω, σε αυτό που η Εκκλησία προσπαθούσε να κάνει», υποστηρίζει το δημοσίευμα.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που ο Φραγκίσκος είπε και ενθουσίασε τον κόσμο. Όταν ερωτήθηκε για τους ομοφυλόφιλους είπε “ποιος είμαι εγώ να τους κρίνω;”, όταν ερωτήθηκε για τις γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση είπε ότι πρέπει να συλλογιστούμε τον πόνο, τον οποίο βίωσαν. Το ίδιο ισχύει και για τους διαζευγμένους», συνεχίζει το περιοδικό.
Βέβαια, την ίδια στιγμή, επισημαίνεται πως ο Πάπας δεν είπε ότι συμφωνεί με τις αμβλώσεις και τα διαζύγια, αλλά είναι «ανοιχτός».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κόσμος νιώθει πως μπορεί να επιστρέψει στην εκκλησία, χωρίς να υπακούει τους παλαιούς κανόνες.
Παράλληλα, καλείται να αντιμετωπίσει τις «φωνές» των συντηρητικών που φοβούνται ότι θα τα αλλάξει όλα, αλλά και των φιλελεύθερων που νομίζουν πως θα περιοριστεί στα ωραία λόγια και ότι δε θα κάνει κάτι για να αλλάξει ουσιαστικά η εκκλησία. «Επομένως, πρέπει να ισορροπήσει αυτές τις δύο πλευρές», τονίζει το TIME.
Και καταλήγει, αναφέροντας: «Παρόλα αυτά, μέσα σε εννέα μήνες, έχει κάνει τον κόσμο να αλλάξει γνώμη για την εκκλησία. Για αυτό είναι ο άνθρωπος της χρονιάς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.