Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Βρήκαν λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου


Βούλγαροι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη νήσο Άγιος Ιωάννης (του Αγίου Ιβάν στα βουλγαρικά) στα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Ο καθηγητής Καζιμίρ Κωνσταντίνοφ, επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία εκκλησία που βρίσκεται στο νησί, δήλωσε πως εντοπίστηκε μια κιβωτός από αλάβαστρο που περιέχει οστά από χέρι και το πρόσωπο καθώς και ένα δόντι.

Το μοναστήρι και η εκκλησία που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο νησί ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και που ήταν ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα στο Μεσαίωνα καταστράφηκε το 1629 από τις Οθωμανικές δυνάμεις για να μην χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο πειρατών. Στο συγκεκριμένο μάλιστα μοναστήρι τελέσθη ο γάμος του Βούλγαρου βασιλέα Σβετοσλάφ Τέρτερ με την βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοδώρα

Η σαρκοφάγος που είναι κατασκευασμένη από αλάβαστρο, έχει μήκος δεκαοκτώ και πλάτος δεκατεσσάρων εκατοστών. Ο ισχυρισμός τους για την ανακάλυψη λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ενισχύεται και από την ανακάλυψη ενός δεύτερου πέτρινου κυτίου, του οποίου η γεωλογική δομή παραπέμπει σε παλαιστινιακά εδάφη, το οποίο φέρει δύο επιγραφές στα ελληνικά. Η μία αναφέρει «Κύριε, ελέησον το σκλάβο σου Θωμά» και η άλλη, το όνομα του Αγίου Ιωάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...