Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Ρωσία: Σε ισχύ το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών

THE KREMLIN, MOSCOW. President Vladimir Putin ...Image via Wikipedia
Σε ισχύ τέθηκε το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών που αποφάσισε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της τιμής στο εσωτερικό της χώρας, η οποία προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα.
Σύμφωνα με κυβερνητική διάταξη, η οποία υπεγράφη στις 5 Αυγούστου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το έκτακτο αυτό μέτρο θα εφαρμοσθεί από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου και υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής.
Η Ρωσία, τρίτη εξαγωγική δύναμη σιτηρών παγκοσμίως, έχει προβλέψει μείωση στα 60-65 εκατομμύρια τόννων της συγκομιδής των σιτηρών για το 2010, έναντι 97 εκατομμυρίων τόννων το 2009.
Περί το ένα τέταρτο των καλλιεργειών σιτηρών καταστράφηκε εξαιτίας της ξηρασίας και του καύσωνα που πλήττει τη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί σε 27 αγροτικές περιοχές.
Το εμπάργκο στις εξαγωγές θα διασφαλίσει την τροφοδοσία της εσωτερικής αγοράς και θα αποτρέψει την εκτίναξη των τιμών, σύμφωνα με τη ρωσική ηγεσία, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την κοινωνική ένταση εξαιτίας αιφνίδιας αύξησης των τιμών των ειδών διατροφής.
«Πρέπει να εμποδίσουμε την αύξηση των τιμών στο εσωτερικό και επίσης να διασώσουμε τα εκτρεφόμενα ζώα που θα έπρεπε να σφαγιασθούν σε περίπτωση έλλειψης κτηνοτροφών εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των τιμών των σιτηρών» εξήγησε ο ρώσος πρωθυπουργός ανακοινώνοντας του εμπάργκο.
Η εσωτερική κατανάλωση σιτηρών στη Ρωσία ανέρχεται σε περίπου 78 εκατομμύρια τόνους. Η χώρα μπορεί επίσης να υπολογίζει στα κυβερνητικά αποθέματα 9,5 εκατομμυρίων τόννων και στους 21 τόννους που αποτελούν το περίσσευμα της περυσινής συγκομιδής, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.
Το 2009, η χώρα είχε εξαγάγει 21,4 εκατομμύρια τόννους σιτηρών.
Η ανακοίνωση του εμπάργκο προκάλεσε άνοδο των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...