Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Σάλος κατά Σαρκό για την αφαίρεση ιθαγένειας


Σοκ στην αντιπολίτευση, την κοινή γνώμη και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γαλλίας προκάλεσε η πρόταση του Νικολά Σαρκοζί, την Παρασκευή στην Γκρενόμπλ, να αφαιρείται η γαλλική ιθαγένεια από πολίτες «ξένης καταγωγής», που θέτουν εκ προθέσεως σε κίνδυνο τη ζωή Γάλλων στρατιωτικών, αστυνομικών, χωροφυλάκων και άλλων «δημόσιων λειτουργών».

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Δήλωσε στη Le Parisien ότι θα πρέπει να αφαιρείται και η ιθαγένεια όσων εργάζονται παράνομα στη Γαλλία, υποβάλλουν άνδρες ή γυναίκες σε ακρωτηριασμό (περιτομή ή κλειτοριδεκτομή), διεξάγουν εμπόριο ανθρώπων ή διαπράττουν «βαριά αδικήματα». Να φυλακίζονται και οι... γονείς νεαρών εγκληματιών ζήτησε επιπλέον ο δεξιός βουλευτής Ερίκ Σιοτί.

«Ο πρόεδρος ξαναφόρεσε το πηλήκιο του 2007» έγραψε η «Λιμπερασιόν», ενώ η γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, κατήγγειλε τον Σαρκοζί για «αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική εκτροπή, που τσαλακώνει τις αξίες της Γαλλίας».

«Είναι μυωπικό να χτίζουμε μια κοινωνία μόνο με τιμωρία και καταπίεση. Ετσι συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας μίσους, που προετοιμάζει τα δράματα του αύριο» προειδοποίησε η Ομπρί.

«Απειλή για τη Δημοκρατία» χαρακτήρισαν τις ξενοφοβικές θέσεις του Σαρκοζί σε θέματα μεταναστών και ασφάλειας η Λίγκα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Λίγκα κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού.

Από την άλλη πλευρά, ο Λεπέν χλεύασε τον Σαρκοζί ότι «είναι όλο λόγια» (!) και τον κάλεσε να ανοίξει τον δρόμο σε απελάσεις μεταναστών, που καταδικάζονται από τα γαλλικά δικαστήρια.

Η επένδυση στην ξενοφοβία και την ανασφάλεια των Γάλλων που πλήττονται από την οικονομική κρίση δείχνει να αποτελεί στρατηγική επιλογή του Σαρκοζί για τις εκλογές του 2012.

«Δυστυχώς, 50 χρόνια άναρχης μετανάστευσης απέτυχαν να οδηγήσουν σε ενσωμάτωση» είπε μεταξύ άλλων στην αμφιλεγόμενη ομιλία της Γκρενόμπλ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...