Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Σε απολύσεις ανώτερων αξιωματούχων μετά τις πυρκαγιές προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος

Ανώτερους αξιωματούχους απέλυσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος επέπληξε έντονα τον επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, για την καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε ρωσική βάση. Στους 48 έφτασαν οι νεκροί.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση κατέστρεψε την Πέμπτη τουλάχιστον 13 υπόστεγα αεροσκαφών που στέγαζαν αεροπορικό εξοπλισμό σε μία ναυτική βάση έξω από τη Μόσχα. Η είδηση έγινε γνωστή μόλις χθες, Τρίτη.

«Παρά το γεγονός ότι ζητήσαμε από το υπουργείο Άμυνας να μας βοηθήσει να σβήσουμε τις πυρκαγιές και να βοηθήσει τον πληθυσμό, στην πλειονότητα των περιπτώσεων το υπουργείο δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τον εαυτό του» δήλωσε ο Ντ.Μεντβέντεφ σε ανώτερους αξιωματούχους στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τον διοικητή του πολεμικού ναυτικού Βλαντίμιρ Βισότσκι ότι δεν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του και διέταξε την απόλυση αρκετών ανώτερων αξιωματικών, ανάμεσά τους του επικεφαλής της Ναυτικής Αεροπορίας και του επικεφαλής της ναυτικής βάσης.

Ωστόσο, δεν απέλυσε το ναύαρχο Βισότσκι, παρόλο που, όπως δήλωσε, οι διοικητές της βάσης Κολόμνα -που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας- απουσίαζαν όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

«Δεν είναι ξεκάθαρο πού βρίσκονταν» υπογράμμισε ο Ντ.Μετνβέντεφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του, προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας για τα μέτρα προστασίας των στρατηγικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας.

Οι Αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για το πυρηνικό κέντρο Σαρόφ που βρίσκεται 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Ωστόσο, ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας πυρηνικών Rosatom διαβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας, ότι όλα τα ραδιενεργά και εκρηκτικά υλικά απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος πρόκλησης πυρηνικού δυστυχήματος, ακόμα και αν η φωτιά φτάσει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οι νεκροί έφτασαν τους 48 και επτά επαρχίες παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η ατμόσφαιρα στη Μόσχα είναι αποπνικτική, με τους καπνούς από τις πυρκαγιές να φτάνουν μέχρι και τις αποβάθρες του μετρό.

Το καλοκαίρι του 2010 θα σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ ζέστης στη Μόσχα εδώ και 130 χρόνια που άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες, επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία στην ρωσική πρωτεύουσα: 38,2 βαθμοί Κελσίου, αλλά οι ειδικοί τονίζουν πως το ιστορικό αυτό ρεκόρ μπορεί να καταρριφθεί τις επόμενες ημέρες.

Δεκάδες χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και διασώστες συνεχίζουν να μάχονται κατά των πυρκαγιών που μέχρι σήμερα έχουν καταστρέψει χιλιάδες εκτάρια εκτάσεων δασικών και μη στη δυτική Ρωσία και έχουν προκαλέσει το θάνατο σαράντα ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...