Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Στο Κοινοβούλιο ο Φιντέλ, πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια


Τον πρώτο του επίσημο λόγο, μετά από σειρά δημόσιων εμφανίσεων, έκανε ο Φιντέλ Κάστρο τέσσερα χρόνια μετά την απόσυρσή του λόγω σοβαρής ασθένειας από τη δημόσια ζωή, που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στο βήμα του κουβανικού Κοινοβουλίου το Σάββατο.

Η επανεμφάνιση του ιστορικού ηγέτη μεταδόθηκε ζωντανά από την κουβανική τηλεόραση και οι βουλευτές τον υποδέχθηκαν φωνάζοντας «Viva Fidel» ενώ ο Κάστρο ανέβαινε υποβοηθούμενος στο βήμα.

Ο 84χρονος Φ.Κάστρο παρακολουθούσε ειδική κοινοβουλευτική σύνοδο, τη σύγκληση της οποίας ζήτησε ο ίδιος, για να αναφερθεί στο ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου λόγω των κινήσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Όρθιος στο βήμα, με καθαρή αλλά κάποιες φορές τρεμάμενη φωνή, ο Κάστρο διάβασε μία έτοιμη από πριν δήλωση, στην οποία ανέφερε πως η πυρηνική αντιπαράθεση μπορεί να ξεσπάσει αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατάξει επίθεση στο Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη αντισταθεί στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να επιβάλουν διεθνείς κυρώσεις εναντίον της για τις πυρηνικές δραστηριότητές της.

Στη διάρκεια της 12λεπτης ομιλίας του, ο Κάστρο αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση ενός από τους πέντε καταδικασθέντες Κουβανούς κατασκόπους που βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ, τον Χεράρντο Χερνάντες, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα επιτραπεί στη σύζυγό του να τον επισκεφθεί ή ακόμη πως θα αφεθεί ελεύθερος.

Το 2008, ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε επίσημα την προεδρία της Κούβας στο νεότερο αδελφό του, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην κοινοβουλευτική σύνοδο.

Έπειτα από την αρρώστια του το 2006, ο Φιντέλ Κάστρο εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα και εμφανιζόταν μόνο περιστασιακά σε φωτογραφίες και βίντεο. Ωστόσο, από τις 7 Ιουλίου, έχει κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, προκαλώντας ευρείες εκτιμήσεις πως επιθυμεί να είναι και πάλι πιο ενεργός στην καθημερινότητα της Κούβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...