Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ομπάμα: "Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας"

Ελπίζει ότι η διπλωματία θα επιτρέψει τη ματαίωση του δημοψηφίσματος της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία...


«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας» στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία δήλωσε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο Λευκό Οίκο.


O Ομπάμα δήλωσε απόψε ότι ελπίζει ότι η διπλωματία θα επιτρέψει τη ματαίωση του δημοψηφίσματος της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, που έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή, όμως προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία θα έχει ένα «κόστος».

Ενώ θύμισε, καθώς υποδεχόταν τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο Λευκό Οίκο, ότι η Ουάσιγκτον δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι «λόγω των διπλωματικών προσπαθειών των επόμενων ημερών, θα ξανασκεφθούν τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη» στην Κριμαία.

Ο Ομπάμα, με αφορμή τις συνομιλίες που είχε με τον Γιατσενιούκ, επανέλαβε ότι η επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Συνεχίζουμε να λέμε στη ρωσική κυβέρνηση ότι εάν συνεχίσει την ίδια πορεία, όχι μόνο εμείς, αλλά η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι θα είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε ένα κόστος στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία».

«Μια άλλη πορεία είναι δυνατή και ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι έτοιμος να την ακολουθήσει. Όμως, εάν δεν το κάνει, είμαι σίγουρος ότι η διεθνής κοινότητα θα αποδείξει την αλληλεγγύη της στην ουκρανική κυβέρνηση για να προφυλάξει την ενότητά της και την εδαφική της ακεραιότητα» επιβεβαίωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.
Από την πλευρά του ο Αρσένι Γιατσενιούκ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, είπε ότι η χώρα του δεν θα «παραδοθεί ποτέ» στη μάχη για την εδαφική της κυριαρχία.

Η Ουκρανία «αποτελεί τμήμα του δυτικού κόσμου και θα παραμείνει» τόνισε ο ίδιος.
Ο Γιατσενιούκ, του οποίου ο Λευκός Οίκος επιφύλαξε μια υποδοχή ανάλογη ενός επικεφαλής μιας κυβέρνησης, ενώ η Μόσχα απορρίπτει τη νομιμότητα της κυβέρνησης του Κιέβου, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του παραμένει «ένας καλός φίλος και εταίρος της Ρωσίας» ακόμα και αν έχει αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με τη δυτική Ευρώπη.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, που πριν είχε γίνει δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μίλησε με πάθος κατά την έξοδό του από το Λευκό Οίκο, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον τηλεοπτικό φακό.

Ζητάμε από τη Ρωσία «να σταματήσει αυτήν την απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση» δήλωσε ο ίδιος.

Έπειτα, επαναλαμβάνοντας τα αποσπάσματα από την ιστορική ομιλία που εκφώνησε ο Ρόναλντ Ρήγκαν στο Βερολίνο, απευθυνόμενος στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Γιατσενιούκ κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να «γκρεμίσει το τείχος».

«Το μήνυμά μου στον πρόεδρο Πούτιν είναι να γκρεμίσουμε το τείχος αυτό, αυτό το τείχος του πολέμου, αυτό το τείχος των εκφοβισμών και της στρατιωτικής επιθετικότητας. Ας μιλήσουμε» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ έφθασε απόψε στο Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με ένα αυτοκίνητο το οποίο κοσμούσαν η αμερικανική και η ουκρανική σημαία, πριν εισέλθει στο Οβάλ Γραφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...