Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Λιβύη: Εξάγουν πετρέλαιο οι αντάρτες - Με βομβαρδισμό απειλεί η κυβέρνηση

Αντικαθεστωτικοί στην ανατολική Λιβύη ξεκίνησαν εξαγωγές πετρελαίου σε πλοίο της Βόρειας Κορέας, το οποίο και απειλεί να βυθίσει με βομβαρδισμό η Τρίπολη


Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Λιβύης προκάλεσε η ενέργεια των ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας να προχωρήσουν σε εξαγωγή πετρελαίου. Η Τρίπολη απειλεί με βομβαρδισμό το πλοίο της Βόρειας Κορέας στο οποίο μεταφορτώνεται ήδη πετρέλαιο.


«Το δεξαμενόπλοιο θα βομβαρδιστεί εάν δεν υπακούσει στις διαταγές που θα του δοθούν όταν εγκαταλείψει (το λιμάνι). Θα πρόκειται για μια περιβαλλοντική καταστροφή», είπε ο Ζεϊντάν στους δημοσιογράφους και αποκάλεσε τον ελλιμενισμό του πλοίου εγκληματική ενέργεια η οποία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Λιβύης.
Οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη του πληρώματος του πλοίου αυτού, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του Ζεϊντάν αποτέλεσαν την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης μετά την άφιξη του δεξαμενόπλοιου στο λιβυκό λιμάνι Ες Σίντερ, όπου ένοπλοι διαδηλωτές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι άρχισαν να εξάγουν πετρέλαιο, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες, που έχουν μάλιστα σχηματίσει την αυτοαποκαλούμενη «κυβέρνηση της Κυρηναϊκής», προειδοποίησαν την κυβέρνηση να μην επιτεθεί, απειλώντας με αντίποινα.

«Προσπαθήσαμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με την κυβέρνηση αλλά ήταν πολύ απασχολημένοι με τον εαυτό τους προκειμένου έστω να διαβάσουν τα αιτήματά μας», δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό του Ες Σιντέρ ο αποκαλούμενος πρωθυπουργός του κινήματος για την αυτονομία της ανατολικής Λιβύης, Αμπ-Ραμπό Αλμπαράσι.
«Εάν οποιοσδήποτε επιτεθεί, θα απαντήσουμε», συμπλήρωσε.

Οι αντικαθεστωτικοί απαιτούν την αποκατάσταση της αυτονομίας που απολάμβανε η ανατολική Λιβύη κατά την πρώτη δεκαετία μετά την ανεξαρτητοποίηση από τη Γαλλία το 1951, ζητώντας παράλληλα μία ευνοϊκότερη διανομή του πλούτου που προέρχεται από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...