Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Στο 40% το «ναι» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση

Eνας από τους πιο διάσημους σκωτσέζους ηθοποιούς ο οποίος έχει πάρει θέση υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας είναι ο - πρώτος Τζέημς Μποντ - Σων Κόννερ
Περίπου το 40% των Σκωτσέζων σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί φέτος, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που καταδεικνύει μια αύξηση 3% του ποσοστού των πολιτών της επαρχίας που τάσσονται υπέρ της πρότασης να τερματιστεί η ένωση με τη Βρετανία, που διαρκεί 307 χρόνια.


Η δημοσκόπηση, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Panelbase, κατέδειξε ότι το 45% των ερωτηθέντων προτίθεται να ψηφίσει κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ένα ποσοστό μειωμένο κατά 2% από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα.

Η Σκωτία, η οποία έχει έναν πληθυσμό 5 εκατομμυρίων και πλέον κατοίκων και στα χωρικά ύδατα της οποίας βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, θα ψηφίσει στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 για να κριθεί εάν θα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Βρετανία.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 15%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η υποστήριξη στην ανεξαρτησία της Σκωτίας μοιάζει να κερδίζει έδαφος με σταθερούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις, την ώρα που εκείνοι που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία κλιμακώνουν την εκστρατεία τους.

Τον περασμένο μήνα η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε τους Σκωτσέζους ότι θα χάσουν τη λίρα εάν ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας, ενώ κορυφαίοι επιχειρηματίες, περιλαμβανομένων των επικεφαλής δύο πετρελαϊκών γιγάντων, της BP και της Shell, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η Σκωτία να καταστεί αυτόνομο κράτος.

Όλοι οι κάτοικοι της Σκωτίας άνω των 16 ετών μπορούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Εάν η πλειοψηφήσει το «ναι», η Σκωτία θα ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος την 24η Μαρτίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...