Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα βρεθεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της Κριμαίας, προειδοποιώντας ωστόσο τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν η κυριαρχία της Ουκρανίας εξακολουθήσει να παραβιάζεται.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο.
Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές από τον Λευκό Οίκο την ώρα που ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντιόταν στον Λονδίνο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν το θεμα και να βρουν μια διέξοδο στην κρίση πριν από το δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία. Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές απέβησαν άκαρπες.
«Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική λύση», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Εντα Κένι στο Οβάλ Γραφείο.
Εν τω μεταξύ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν.
Ο ρώσος πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας συζήτησαν το θέμα του δημοψηφίσματος και «ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ χαρακτήρισε απαράδεκτο το προσχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Κριμαίας.
«Το βασικό είναι ότι αυτό το προσχέδιο ζητά να απορριφθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Για το λόγο αυτό, όπως είναι φυσικό, για εμάς είναι απαράδεκτο» είπε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας κάλεσε τις ρωσόφωνες επαρχίες να οργανώσουν δημοψηφίσματα
Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας κάλεσε και τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ουκρανίας οι κάτοικοι των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής να οργανώσουν δημοψηφίσματα επιδιώκοντας την ένωσή τους με τη Ρωσία.
«Οι νέες αρχές του Κιέβου ανέλαβαν την εξουσία και τώρα στραγγαλίζουν τις ανατολικές επαρχίες», είπε ο Σεργκέι Αξιόνοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.
«Εάν ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων στις περιοχές αυτές υποστηρίξει (την ιδέα της επανένωσης με τη Ρωσία), τότε θα πρέπει να οργανωθούν δημοψηφίσματα», πρόσθεσε.
Οταν ρωτήθηκε πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, εφόσον εγκριθεί κάτι τέτοιο από τους κατοίκους της Κριμαίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ο Αξιόνοφ απάντησε ότι θα απαιτηθεί ένας χρόνος το πολύ.
Αναφερόμενος στην τύχη των ουκρανών στρατιωτών που εδρεύουν στην Κριμαία, οι βάσεις των οποίων είναι περικυκλωμένες από τα τέλη Φεβρουαρίου από τις ρωσικές δυνάμεις, είπε ότι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα φύγουν ή αν θα ενταχθούν στις νέες αρχές της χερσονήσου.
Σε κάθε περίπτωση οι βάσεις τους θα περάσουν στην ιδιοκτησία της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας, κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.