Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Θρίλερ με τη σύλληψη ουκρανού αντιναυάρχου από Ρώσους στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης

Tρεις ρωσικές σημαίες κυματίζουν από το πρωί της Τετάρτης σε μία από τις εισόδους του αρχηγείου του ουκρανικού Ναυτικού στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, γεγονός που μαρτυρά ότι τουλάχιστον μερικές από τις βάσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είναι πλέον υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. 


Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Ναυτικού Σέργκι Μπογκντάνοφ ανακοίνωσε ότι 200 φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν το αρχηγείο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη. Ο αντιναύαρχος Σεργκέι Γκαϊντούκ, διοικητής του ναυστάθμου, συνελήφθη. 


«Είναι περίπου 200, ορισμένοι φορούν κουκούλες. Δεν είναι οπλισμένοι και δεν έχει πέσει πυροβολισμός από την πλευρά μας. Έχουν οχυρωθεί στο εσωτερικό του κτιρίου», είπε.

Πηγή του Reuters μετέδωσε ότι τρεις ρωσικές σημαίες υψώθηκαν σε μία από τις πύλες του ουκρανικού ναυστάθμου στη Σεβαστούπολη. Τρεις ένοπλοι, πιθανότατα ρώσοι στρατιώτες με στολές χωρίς διακριτικά, έχουν τοποθετηθεί στην πύλη, ενώ μονάδες «αυτοάμυνας», έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Φωτογραφίες έδειξαν το προσωπικό των βάσεων να αποχωρεί υπό την παρακολούθηση ενόπλων χωρίς διακριτικά.


Το βράδυ της Τετάρτης το Κίεβο έδωσε διορία τριών ωρών στις αρχές της Κριμαίας προκειμένου να απελευθερώσουν τον αντιναύαρχο Σεργκέι Γκαϊντούκ, μετά την κατάληψη του ναύσταθμου της Σεβαστούπολης από φιλορώσους πολιτοφύλακες νωρίτερα.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απέστειλε τελεσίγραφο στις κριμαϊκές αρχές καλώντας τις να απελευθερώσουν άμεσα τον διοικητή του ουκρανικού ναυτικού και «όλους τους άλλους ομήρους».

«Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ έδωσε στις αυτοανακηρυχθείσες αρχές της Κριμαίας διορία τριών ωρών για να απελευθερώσουν τους ομήρους» απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Οι πληροφορίες για την τύχη του Γκαϊντούκ παραμένουν ασαφείς. Το πρακτορείο ειδήσεων Kriminform είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Γκαϊντούκ «συνελήφθη προσωρινά» κατόπιν εντολής της εισαγγελίας, επειδή είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο εάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος ή αν κρατείται ακόμη.

Περίπου 50 αξιωματικοί που βρίσκονταν στον ναύσταθμο μπόρεσαν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά τους είδη, μετά την εισβολή των φιλορώσων πολιροφυλάκων.

Το πρωί της Τετάρτης,  ο oυκρανός υπουργός Aμυνας Ιχόρ Τενιούχ διεμήνυσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν θα αποσυρθούν από την Κριμαία, παρά το γεγονός ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συνθήκη προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...