Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Πακιστάν: Νεκρός ηγέτης οργάνωσης-παρακλάδι της Αλ Κάιντα

Η δολοφονική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, στην περιοχή Μπάρα Καχού, από τέσσερις ενόπλους


Νεκρός από τα πυρά τεσσάρων ενόπλων έπεσε ο Νασιρουντίν Χακάνι ο ηγέτης του Δικτύου «Χακάνι»- το οποίο συνδέεται με τους Ταλιμπάν- στην πρωτεύουσα του Πακιστάν. 


Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η δολοφονική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Πακιστάν στην περιοχή Μπάρα Καχού.

«Ο Νασιρουντίν Χακάνι σκοτώθηκε στο Ισλαμαμπάντ ενώ επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο μαζί με μερικούς άλλους ανθρώπους», είπε μία πηγή των Ταλιμπάν, αναφέροντας ότι «η σορός του  μεταφέρθηκε στο Βόρειο Ουαζιριστάν».

Τον Ιούνιο του 2010 το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών είχε επιβάλει στον Νασιρουντίν και σε άλλους δύο Αφγανούς κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τους «διακεκριμένους διεθνείς τρομοκράτες» για το έργο τους στην ηγεσία και στη χρηματοδότηση των Ταλιμπάν και του δικτύου Χακάνι.

Το μυστηριώδες Δίκτυο «Χακάνι» φέρεται ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ένα άτυπο μικροκράτος, που δραστηριοποιείται στις ακυβέρνητες περιοχές του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν και του βορειοδυτικού Πακιστάν.

Έλκει το όνομά του από τον πατέρα του Νασιρουντίν και του Σιρατζουντίν. Ο ιδρυτής της ομάδας, ο Τζαλαλουντίν Χακάνι, βετεράνος οπλαρχηγός των ανταρτών στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, είχε διακριθεί στον πόλεμο εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων την δεκαετία του 1980.

Οι Ταλιμπάν κατηγόρησαν τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν ότι δολοφόνησαν τον Νασιρουντίν Χακάνι λόγω της στενής σχέσης του με τον Χακιμουλάχ Μεχσούντ, επικεφαλής του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν ο οποίος εξολοθρεύτηκε πριν από δέκα ημέρες από ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στην Μιρανσάχ. «Έγινε μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Πακιστάν. Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Χακιμουλάχ και οι Πακιστανοί τον Νασιρουντίν Χακάνι», υποστήριξε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαχιντουλάχ Σαχίντ, εκπρόσωπος των πακιστανών Ταλιμπάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...