Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Πολωνία: Συμπλοκές ακροδεξιών – αστυνομίας

Στην 95η επέτειο της ανεξαρτησίας


Επεισόδια σημειώθηκαν στην Πολωνία με την αστυνομία να χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες εναντίον ακροδεξιών κουκουλοφόρων, που πυρπόλησαν αυτοκίνητα και ένα αστυνομικό φυλάκιο κοντά στη ρωσική πρεσβεία, στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της χώρας.


Η Πολωνία ανέκτησε την ανεξαρτησία της στις 11 Νοεμβρίου 1918, αφού είχε σβηστεί από τον ευρωπαϊκό χάρτη από τη Ρωσία, την Πρωσία και την Αυστροουγγαρία οι οποίες είχαν μοιραστεί τα εδάφη της μεταξύ τους, στα τέλη του 18ου αιώνα.

Ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που η ετήσια αυτή διαδήλωση συνοδεύεται από ταραχές. Πολλοί από τους ταραξίες είχαν διακριτικά ποδοσφαιρικών ομάδων.Νωρίτερα οι κουκουλοφόροι είχαν επιτεθεί σε ένα κτίριο που έχει καταληφθεί από ακροαριστερούς, κατέστρεψαν πολλά αυτοκίνητα και έκαψαν, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, μια καλλιτεχνική εγκατάσταση, ένα μεγάλο ουράνιο τόξο με τεχνητά λουλούδια που συμβόλιζε την ανεκτικότητα.

Εκτός της συγκεκριμένης διάστασης που πήρε η επέτειος της ανεξαρτησίας της χώρας, υπήρξε και η θεσμική διάσταση με την πολιτική ηγεσία της χώρας να παίρνει μέρος στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...