Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

O θάνατος του Αμερικανού πρέσβη, οι απειλές για ολοκαύτωμα και οι αντιδράσεις του προέδρου Ομπάμα.

Τo θάνατο του αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς και τριών άλλων μελών του προσωπικού της πρεσβείας σε επίθεση στη Βεγγάζη καταδίκασε ο Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «εξωφρενική» και διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ ανά τον κόσμο.

«Έχω δώσει εντολή στην κυβέρνησή μου να παρέχει όλους τους απαραίτητους πόρους ώστε να υποστηριχθεί η ασφάλεια του προσωπικού μας στη Λιβύη και να ενισχυθεί η ασφάλεια στις διπλωματικές αποστολές μας σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ομπάμα.

«Ενώ οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις προσπάθειες για υποτίμηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων των άλλων, πρέπει όλοι μας να αντιταχθούμε σθεναρά στο είδος της παράλογης βίας που στοίχισε τη ζωή σε αυτούς τους δημόσιους υπαλλήλους», υπογράμμισε.

Ο Λίβυος ηγέτης Μοχάμεντ Μαγκάριεφ ζήτησε συγγνώμη από την Ουάσινγκτον για την επίθεση. «Ζητούμε συγγνώμη από τις ΗΠΑ, το λαό και όλο τον κόσμο γι'αυτό που συνέβη», είπε.
Τη «βαθιά» της λύπη εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Την επίθεση καταδίκασε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Το Reuters μεταδίδει ότι οι τέσσερις σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι έριξαν ρουκέτες εναντίον του οχήματός τους, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν μετά από επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη.

Σύμφωνα με το BBC, ο πρέσβης έχασε τη ζωή του από ασφυξία, μετά τη ρίψη χειροβομβίδων στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη από αγνώστους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την προβολή στο ίντερνετ ταινίας που θεώρησαν ότι γελοιοποιεί το Μωμάεθ.

Σύμφωνα με τις λιβυκές αρχές, οι δράστες διαμαρτύρονταν για την ίδια ταινία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων Αιγυπτίων, κυρίως σαλαφιστών, οι οποίοι διαδήλωσαν χθες έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο και έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ. Οι ίδιοι φέρονται να παραβίασαν τα τείχη του κτηριακού συγκροτήματος.

Η επίμαχη ταινία


Ο αμερικανός πάστορας Τέρι Τζόουνς, που είχε πυροδοτήσει διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο το 2010 λόγω του σχεδίου του να κάψει το Κοράνιο, δήλωσε ότι προώθησε την ταινιά «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», παραγωγός της οποίας φέρεται να είναι ένας Ισραηλινο-αμερικανός. Ωστόσο αποσπάσματα μια άλλης ταινίας με την ονομασία «Μωάμεθ, προφήτης των μουσουλμάνων» κυκλοφορεί εδώ και εβδομάδες στο ίντερνετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...