Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ιταλία: Πρώτη η κεντροαριστερά με 27% στις δημοσκοπήσεις

Η κεντροαριστερά θα αποσπούσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων (27%) εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στην Ιταλία, ενώ η μπερλουσκονική δεξιά θα περιοριζόταν σε ποσοστό κάτω του... 20%, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα La Repubblica τη Δευτέρα. 
Ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι και πάλι το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο, που έχει καταστεί ο τρίτος μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός με ποσοστό 14,5%.

Εθνικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν την ερχόμενη άνοιξη και ο προφεσόρε Μάριο Μόντι, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας, έχει δηλώσει πως θέλει να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο και δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος.

Ωστόσο, πολλοί κορυφαίοι επιχειρηματικοί, τραπεζικοί και ακαδημαϊκοί ηγέτες υποστηρίζουν μια δεύτερη κυβέρνηση Μόντι, ενώ η Ενωση του Κέντρου (UDC) τουΠιερφερντινάντο Καζίνι έχει ζητήσει ρητά από τον Μόντι να είναι υποψήφιος.

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Demos, έδειξε μια μεγάλη οπισθοχώρηση του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας (PDL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που έπεσε στο 19,8% από το 25,5%.

Παρόλο που έχασε δυόμισι μονάδες την περασμένη χρονιά, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) εξακολουθεί να προηγείται με 27%.

Ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε το σαββατοκύριακο σε πολιτική συγκέντρωση πως το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει του χρόνου την Ιταλία.

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι το Κίνημα Πέντε Αστέρων του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο έχει επωφεληθεί από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια έναντι των παραδοσιακών κομμάτων. Η άνοδος του Κινήματος Πέντε Αστέρων στο 14,5% από 3,5% ένα χρόνο νωρίτερα έχει διαβρώσει την υποστήριξη σχεδόν όλων των άλλων κομμάτων.

Η Λέγκα του Βορρά, πρώην σύμμαχος του Μπερλουσκόνι που επλήγη από σκάνδαλο διαφθοράς, έπεσε στο 5,5%, από 9,8% πριν από έναν χρόνο.

Τέλος, η προσωπική δημοτικότητα του Μόντι αυξήθηκε σε 55,5% από 51,7% τον περασμένο Μάιο.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...