Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ρωσία: Υπό τον έλεγχο του κράτους οι «στρατηγικές» επιχειρήσεις

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε υπό τον έλεγχο και την προστασία του κράτους τις "στρατηγικές" ρωσικές εταιρείες που επιχειρούν στο εξωτερικό, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Κρεμλίνο, ακριβώς μία εβδομάδα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την Gazprom
 
Σύμφωνα με το διάταγμα αυτό, η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες των εταιρειών αυτών υπόκειται στην έγκριση της εκτελεστικής εξουσίας όταν "αυτές απαιτούνται από υπηρεσίες των ξένων χωρών, διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις ξένων χωρών".

Ένας εκπρόσωπος της Gazprom ο Σεργκέι Κουπριάνοφ, έκανε σαφώς τη σύνδεση με τις διαδικασίες εναντίον του ομίλου του φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Όπως αναφέρει το διάταγμα, η Gazprom δεν θα παρέχει πλέον πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της ή τις μειώσεις τιμών, παρά μόνον μετά από προηγούμενη συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές, όπως και για οποιαδήποτε άλλη τροποποίηση του τιμολογίου", δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Το διάταγμα υποβάλει στην έγκριση της κεντρικής εξουσίας την τροποποίηση των συμφωνιών που συνήψαν "στρατηγικές" επιχειρήσεις με ξένους εταίρους "καθώς και όλα τα άλλα έγγραφα που αφορούν την εμπορική πολιτική (τιμολόγιο) σε χώρες του εξωτερικού".
Υποβάλει επίσης σε αδειοδότηση από το ρωσικό κράτος την οποιαδήποτε μεταβίβαση των μετοχών που κατέχονται από αυτές τις επιχειρήσεις σε αλλοδαπές εταιρίες, των δικαιωμάτων σε εμπορικές δραστηριότητες στο εξωτερικό ή των ακινήτων στο εξωτερικό.

Η ρωσική κυβέρνηση θα αρνηθεί να εγκρίνει τέτοια μέτρα, αν αυτά είναι "πιθανό να θίξουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας" προστίθεται στο διάταγμα.

Το διάταγμα αυτό εκδίδεται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε κινήσει επίσημη διαδικασία έρευνας κατά της Gazprom, την οποία υποψιάζεται ότι παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό και χειραγωγεί τις τιμές σε αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μέλη της ΕΕ, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι χώρες είναι η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ κατηγόρησε εκ νέου την Επιτροπή ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Gazprom με την έρευνα αυτή για να επιτύχει μειώσεις στις τιμές.
 
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...