Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά της ταινίας στο μουσουλμανικό κόσμο

Χιλιάδες Αφγανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Καμπούλ, πυρπολώντας περιπολικά και φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική», καθώς συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο εναντίον της  αντιισλαμικής ταινίας.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς στη διάρκεια διαδήλωσης στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στη συνοικία του Απερ Ντιρ της επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχβα. Περίπου 800 διαδηλωτές έβαλαν επίσης φωτιά σε ένα αστυνομικό τμήμα.

Διαδήλωση κατά της αντιισλαμικής ταινίας πραγματοποιήθηκε επίσης στην Υεμένη, στο Πανεπιστήμιο της Σαναά, όπου εκατοντάδες φοιτητές ζήτησαν να απελαθεί ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και να επιβληθεί μποϊκοτάζ στα αμερικανικά προϊόντα. Η διαδήλωση τελείωσε χωρίς να σημειωθούν βίαια επεισόδια. Την Πέμπτη τέσσερις άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο επιχειρώντας να εισβάλουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαναά.

«Φύγε, δούλε του διαβόλου», φώναζαν οι διαδηλωτές προς τον αμερικανό πρεσβευτή. «Δειλοί Αμερικάνοι, δεν μπορείτε να προσβάλλετε τον προφήτη», φώναζαν άλλοι.

Στην Ινδονησία, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και υδραντλίας για να απωθήσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Τζακάρτα και έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ.

Οι διπλωματικές αποστολές δυτικών χωρών στο μουσουλμανικό κόσμο βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, μετά τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί από οργισμένα πλήθη στη Λιβύη, όπου σκοτώθηκε ο αμερικανός πρέσβης, την Αίγυπτο, την Υεμένη, το Σουδάν. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις σε διάφορες χώρες την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ κάλεσε χθες σε κινητοποιήσεις κατά της ταινίας, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λογοδοτήσουν επειδή σπέρνουν τη διχόνοια μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών.

«Καλούμε σε διαδηλώσεις αύριο στα νότια προάστια (της Βηρυτού) στις 5 το απόγευμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ της οργάνωσης.

«Πρέπει να δείξετε σε όλο τον κόσμο την οργή σας και τις φωνές σας, τη Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

«Μουσουλμάνοι και χριστιανοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να αποφύγουν τις διαμάχες. Όσοι είναι υπεύθυνοι για την ταινία, με πρώτες τις ΗΠΑ, πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογράμμισε. «Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν ενορχηστρωθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών».

«Υπάρχουν λόγοι για τις επαναλαμβανόμενες προσβολές εναντίον του Ισλάμ. Ένας από αυτούς είναι να δημιουργηθεί διχόνοια μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανών», κατέληξε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...