Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Αυξάνεται από σήμερα ο ΦΠΑ στην Ισπανία

Στο 21% από 18% αυξάνεται από σήμερα ο ΦΠΑ στην Ισπανία ανοίγοντας την αυλαία σε μια άνευ προηγουμένου πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 6,3% του ΑΕΠ φέτος.

Μετά την αναβολή για μήνες της εφαρμογής της απόφασης αυτής, την οποία ζητούσε ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τελικά στις 11 Ιουλίου ότι η αύξηση στον ΦΠΑ θα ίσχυε από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το μειωμένο ποσοστό που ισχύει για ορισμένα προϊόντα, όπως αυτά που αφορούν τον τουρισμό και τα μέσα μεταφοράς, αυξάνεται από 8% σε 10%.

Το πολύ χαμηλό ποσοστό του 4% διατηρείται για τα είδη πρώτης ανάγκης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία.

Ωστόσο το 4% δεν θα ισχύει για κάποια προϊόντα, όπως και για ένα μέρος του σχολικού υλικού, για τα οποία το ποσοστό του ΦΠΑ θα αυξηθεί.

Μεγάλη ανησυχία υπήρχε για τις αυξήσεις αυτές στον ΦΠΑ μεταξύ των γονιών, οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από τον αντίκτυπο της κρίσης, καθώς αυτή έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αύξηση της ανεργίας, η οποία ανέρχεται πλέον σε 24,63%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...