Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Le Monde: «Χημικά όπλα χρησιμοποίησε το καθεστώς της Συρίας»-


Ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών που έχουν υπό τον έλεγχό τους τα προάστια της Δαμασκού, υποστηρίζουν  δυο ρεπόρτερ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde που βρίσκονταν στην περιοχή τον Απρίλιο και τον Μάιο. To ρεπορτάζ τους δημοσιεύεται  στο site  της εφημερίδας www. monde.fr

Οι ειδικοί απεσταλμένοι της εφημερίδας υποστήριξαν πως ήταν μάρτυρες της αδιάλειπτης χρήσης χημικών εκρηκτικών όπλων και των συνεπειών τους, επί αρκετές ημέρες, από δυνάμεις του συριακού στρατού στην περιοχή Τζομπάρ. Πρόκειται για  μια συνοικία στην έξοδο της Δαμασκού όπου εισχώρησαν οι αντάρτες τον Ιανουάριο, αναφέρει ο ρεπόρτερ Ζαν-Φιλίπ Ρεμί.

Στις 13 Απριλίου ο φωτογράφος Λοράν Βαν ντερ Στοκτ είδε τους αντάρτες  «να  βήχουν και  να φορούν μάσκες προστασίας από τα αέρια.  Άνδρες κάθονταν οκλαδόν, τους είχε κοπεί η αναπνοή και έκαναν εμετό».

Η Monde γράφει ότι ένας από τους φωτογράφους της έβλεπε θολά και είχε αναπνευστικά προβλήματα επί τέσσερις ημέρες, ύστερα από την επίθεση στις 13 Απριλίου στο μέτωπο στη Τζομπάρ.  «Μόλις οι αντάρτες εκδήλωσαν αναπνευστικά προβλήματα, που σε μερικές περιπτώσεις ήταν οξύτατα, άρχισαν να κάνουν εμετό και  να λιποθυμούν. Οι μαχητές που είχαν βαρύτερα συμπτώματα, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το σημείο πριν πάθουν ασφυξία».

 Σε βίντεο που γύρισε ο Λοράν Βαν ντερ Στοκτ και έχει αναρτήσει στο site της εφημερίδας, αντάρτες  και γιατροί αναφέρουν τα συμπτώματα που προκαλούν τα χημικά αέρια: αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους, συστολή στις κόρες των ματιών, ναυτίες.  «Αν δεν τα αντιμετωπίσεις αμέσως,  προκαλούν θάνατο», είπε ζητώντας να μην κατονομαστεί γιατρός του νοσοκομείου Αλ Φάτεχ από την περιοχή Κάφερ Μπάτνα που είναι  θύλακας των ανταρτών στην περιοχή Γούτα, στην είσοδο της Δαμασκού.

«Τα αέρια που ρίχτηκαν στο  μέτωπο ήταν πράγματι  χημικά και αποφεύχθηκε η μαζική χρήση τους καθώς αυτό θα αποτελούσε  εύκολα αδιάσειστη απόδειξη», γράφει ο Ζαν-Φιλίπ Ρεμί. Το συριακό καθεστώς διαψεύδει τη χρήση χημικών όπλων.

Το άρθρο επικαλείται επίσης «καλά πληροφορημένη δυτική πηγή», σύμφωνα με την οποία το συριακό καθεστώς δημιούργησε χημικά σκευάσματα με μίξη ουσιών , κυρίως με αέρια που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις καταστολής (δακρυγόνα) για να μπερδέψουν τα ίχνη και την παρατήρηση των συμπτωμάτων.

«Στους δύο μήνες που περάσαμε κάνοντας ρεπορτάζ στα περίχωρα της Δαμασκού, καταμετρήσαμε παρόμοιες περιπτώσεις σε μια μεγάλη περιοχή. Ο αντίκτυπος τους, η αυξανόμενη συχνότητά τους, και η μέθοδος της χρήσης τέτοιου είδους όπλων δείχνει ότι δεν ρίχτηκαν  μόνο δακρυγόνα  αλλά προϊόντα διαφορετικής κατηγορίας που είναι πολύ επικίνδυνα», γράφει η εφημερίδα.

Ο ΟΗΕ για άλλη μια φορά κάλεσε την περασμένη Τετάρτη τη Δαμασκό να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονές του να πραγματοποιήσουν έρευνα για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, κάνοντας λόγο για «όλο και περισσότερες πληροφορίες» αναφορικά με τη  χρήση τέτοιων  όπλων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...