Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ναπολιτάνο: Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού

«Κάποιοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι η Ιταλία είναι στην κόψη του ξυραφιού σε ό,τι αφορά την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» που έχει κινήσει η ΕΕ, επισήμανε... ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο μιλώντας σε δημοσιογράφο της εφημερίδας της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο.
Ο Ναπολιτάνο υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ιδιαίτερα στενά περιθώρια «για να μπορέσει να βγει από την ειδική διαδικασία επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος», απευθυνόμενος στον πολιτικό αυτό συντάκτη.

Η κύρια πρόκληση για την Ιταλία, κατά συνέπεια, είναι «γα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις για την ανάπτυξη, χωρίς να αθετηθούν οι υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο Ναπολιτάνο, αναφερόμενος στα πρώτα οικονομικά μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα.

Αυτά περιλαμβάνουν την κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας, με κόστος που ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, και την αναχρηματοδότηση του έκτακτου ταμείου ανεργίας, με 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά πληροφορίες.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν πάντως υπερβολικές προσδοκίες σχετικά με τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας», σχολίασε ο Ναπολιτάνο στη συνομιλία του με τον δημοσιογράφο της Ιλ Μεσατζέρο. Ο πρόεδρος ελπίζει παράλληλα «να γίνουν αισθητές οι θετικές επιπτώσεις της απόφασης να καταβληθεί μέρος των χρεών του δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος έχει προβλεφθεί η καταβολή 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, και άλλων 20 για το 2014, με στόχο -όπως τονίζουν αναλυτές- να ευνοηθούν νέες επενδύσεις που αναμένεται να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...