Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Επίθεση αυτοκτονίας από τους Ταλιμπάν και ανταλλαγή πυροβολισμών στην Καμπούλ

Μια ομάδα Ταλιμπάν πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Καμπούλ και οχυρώθηκε στη συνέχεια σε ένα κτίριο που βρίσκεται σε ζώνη με διεθνείς υπηρεσίες.

Μια «μικρή ομάδα ενόπλων ανταρτών κατέλαβε ένα κτίριο και ανταλλάσσει πυρά με τις δυνάμεις ασφαλείας, μετά την επίθεση αυτοκτονίας που διέπραξε μέλος της», δήλωσε ο αρχηγός της υπηρεσίας δίωξης εγκλήματος της Καμπούλ Μοχάμεντ Ζάχερ.

Ο βομβιστής που οδηγούσε το παγιδευμένο αυτοκίνητο και τουλάχιστον δύο Ταλιμπάν «οι οποίοι πυροβολούσαν και πετούσαν χειροβομβίδες προς την κατεύθυνση των δυνάμεων ασφαλείας» σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι, μιλώντας στην αφγανική τηλεόραση.

Η αστυνομία υπολογίζει σε «έξι με επτά» τον αριθμό των Ταλιμπάν που έχουν οχυρωθεί στο κτίριο, το οποίο περικυκλώθηκε άμεσα από τις αφγανικές ειδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από νορβηγούς στρατιωτικούς, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρίσκεται εκεί.

Δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί σε ποιο κτίριο έχουν οχυρωθεί οι Ταλιμπάν σε αυτήν την συνοικία στην οποία βρίσκονται κυρίως γραφεία του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (OIM). Η Παρασκευή είναι αργία στο Αφγανιστάν.

Μια ξένη εργαζόμενη του OIM τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση των Ταλιμπάν, δήλωσε εκπρόσωπός του, χωρίς να διευκρινίσει την εθνικότητά της. Τέσσερις άνθρωποι που εργάζονταν ως φρουροί στο κτίριο του οργανισμού, και κατάγονται, από το Νεπάλ, τραυματίστηκαν, και οι τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ, Αγιόμπ Σαλάνγκι, διαβεβαίωσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ότι «όλοι οι ξένοι έχουν απομακρυνθεί» από την ζώνη στην οποία σημειώνεται η ανταλλαγή πυρών.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ανέλαβε για λογαριασμό της οργάνωσης την ευθύνη για την «συντονισμένη» αυτή επίθεση που έχει στόχο, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα «ξενοδοχείο για ξένους, κυρίως για υπαλλήλους της CIA», της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Ενας από τους άνδρες μας μαρτύρησε σε μια επίθεση που πραγματοποίησε χρησιμοποιώντας ένα αυτοκίνητο και στην συνέχεια μια ομάδα μουτζαχεντίν με βαριά και ελαφρά όπλα έλαβε θέση σε ένα κτίριο και πυροβολεί κυρίως εναντίον ενός κτιρίου στο οποίο διαμένουν ξένοι και μέλη των μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος στην περιοχή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε μια «πολύ ισχυρή έκρηξη κοντά στο αρχηγείο της Δύναμης Δημόσιας Προστασίας. Μερικά λεπτά αργότερα, σημειώθηκε άλλη μια έκρηξη. Είδα καπνό και στη συνέχεια άκουσα μια ανταλλαγή πυροβολισμών».

Πέρυσι, περίπου την ίδια περίοδο, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν ταυτοχρόνως επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καμπούλ. Οι μάχες που ακολούθησαν συγκλόνισαν την αφγανική πρωτεύουσα για 17 ώρες, προκαλώντας το θάνατο συνολικά 51 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 36 ήταν Ταλιμπάν.

Από την αρχή του μήνα και την έναρξη της εαρινής επιχείρησής τους, οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις φονικές τους επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Εξάλλου πριν από μία εβδομάδα, δεκαπέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε Αμερικανοί και εννέα Αφγανοί, σκοτώθηκαν στην Καμπούλ από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η οποία είχε στόχο αυτοκινητοπομπή της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...