Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Τσετσένοι αυτονομιστές ανέλαβαν την ευθύνη για «άγνωστη» έκρηξη κοντά στη GAZPROM


Την ευθύνη για μίας μικρής ισχύος έκρηξη που έγινε πριν από τρεις ημέρες κοντά στις κεντρικές εγκαταστάσεις του κρατικά ελεγχόμενου κολοσσού στο φυσικό αέριο GAZPROM, στην πληττόμενη από ακραία φυσικά φαινόμενα Μόσχα, ανέλαβαν Τσετσένοι αυτονομιστές, την Πέμπτη.

Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το γεγονός είχε περάσει απαρατήρητο μέχρι που έγινε η ανακοίνωση για ανάληψη της ευθύνης. Από πλευράς της GAZPROM δεν έγινε κανένα σχόλιο.

«Ο στόχος της επιχείρησης ήταν να δείξουμε στους επιχειρηματίες του Κρεμλίνου ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε, αντίθετα έχει έλθει στα σπίτια και στα άνετα γραφεία σας» δήλωσε ο επικεφαλής των ανταρτών, Ντόκου Ουμάροφ σε δήλωση του που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αυτοσχέδιος μηχανισμός περιείχε περίπου 3-5 κιλά ΤΝΤ και εξερράγη στις 9 Αυγούστου στην οροφή ενός γκαράζ, αρκετές εκατοντάδες μέτρα από τα κεντρικά γραφεία της GAZPROM, της μεγαλύτερης ρωσικής επιχείρησης.

Ο Ουμάροφ στη δήλωσή του είπε ότι επελέγη ο στόχος της συγκεκριμένης εταιρείας για να καταδειχθεί ότι το Κρεμλίνο έχει αποτύχει να νικήσει τους Τσετσένους αντάρτες σε δύο πολέμους από το 1991 που κατέρρευσε η τότε Σοβιετική Ένωση.

Περίπου δέκα χρόνια μετά την ανατροπή των αυτονομιστών στην Τσετσενία, οι Ρώσοι ηγέτες προσπαθούν απεγνωσμένα να συγκρατήσουν την ισλαμική εξέγερση εντός των νοτίων συνόρων της χώρας.

Ο 46χρονος Ουμάροφ, ο αυτοαποκαλούμενος Εμίρης του Καυκάσου, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο από τη Ρωσία κράτος του Καυκάσου, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται η Τσετσενία και οι άλλες μουσουλμανικές επαρχίες της Νότιας Ρωσίας και θα ισχύει ο ισλαμικός νόμος της Σαρία.

Πρόκειται για τον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο στη Ρωσία, ο οποίος έχει απειλήσει να επιτεθεί σε ενεργειακούς αγωγούς και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου που έχει κηρύξει στη Ρωσία.

Στις 21 Ιουλίου, μαχητές της οργάνωσής του έκαναν έφοδο και βομβάρδισαν έναν υδροηλεκτρικό σταθμό στην επίσης μουσουλμανική δημοκρατία του Καμπαρντίνο -Μπαλκαρία θέτοντάς τον εκτός λειτουργίας για δύο χρόνια.

Ο Ουμάροφ έχει αναλάβει την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν το θάνατο 40 ατόμων στο μετρό της Μόσχας τον Μάρτιο και τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα - Αγία Πετρούπολη, τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...