Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ιράκ Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες αποχώρησαν τα τελευταία 24ωρα


Στους 56.000 άνδρες μειώθηκε η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ καθώς, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, μέχρι σήμερα τα ξημερώματα χιλιάδες στρατιώτες μάχιμων μονάδων είχαν αποχωρήσει από τη χώρα.

Ο ίδιος ο αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στο Ιράκ παραμένουν πλέον 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες -δήλωση που διόρθωσε λίγο αργότερα, υποστηρίζοντας ότι είχε «λανθασμένες πληροφορίες».

Ο αριθμός των 56.000 στρατιωτών βρίσκεται κοντά στο στόχο που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος να μειωθούν στους 50.000 οι άνδρες που θα βρίσκονται στη χώρα μετά την 31η Αυγούστου για να εκπαιδεύσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η αμερικανική κυβέρνηση, εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, είναι να τηρηθεί στο έπακρον το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί και το οποίο προβλέπει πως μετά το 2011 δεν θα υπάρχει αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

Αλλωστε, βασική προεκλογική δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα ήταν η απεμπλοκή από το Ιράκ -δέσμευση που πρέπει να φέρει εις πέρας, ώστε να ικανοποιήσει την εξαγριωμένη κοινή γνώμη, που ζητά την άμεση επιστροφή των στρατιωτών. Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος έχει να διαχειριστεί ένα άλλο κρίσιμο θέμα: την κλιμακούμενη βία στο Αφγανιστάν.

Ο πόλεμος στο Ιράκ κάθε άλλο παρά δημοφιλής μπορεί να χαρακτηριστεί για τους Αμερικανούς. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι δημοφιλής, όταν -σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το αμερικανικό Πεντάγωνο- η χώρα θρηνεί 4.419 νεκρούς στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...