Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Επί 17 μέρες είναι 700μ κάτω από τη γη. Κι όμως ζουν!

Πανηγυρισμούς προκάλεσε στα σωστικά συνεργεία αλλά και στους συγγενείς τους η επιβεβαίωση ότι οι 33 χιλιανοί μεταλλωρύχοι που έχουν εγκλωβιστεί στις στοές ενός ορυχείου στα βόρεια της χώρας είναι ζωντανοί. Οι μεταλλωρύχοι βρίσκονται παγιδευμένοι εδώ και 17 μέρες σε βάθος 700 μέτρων, στα έγκατα της γης. Ωστόσο μια μικροκάμερα που χρησιμοποίησαν οι χιλιανές αρχές κατάφερε να φτάσει στο σημείο που βρίσκονται, δίνοντας εικόνα. Όλοι είναι ζωντανοί.

Μάλιστα οι μεταλλωρύχοι κατάφεραν να αφήσουν στο τρυπάνι ένα σημείωμα, που ανέβηκε στη συνέχεια στην επιφάνεια της γης. Εκεί έγραφαν με κόκκινα γράμματα: «Είμαστε και οι 33 καλά στο καταφύγιο». Η ανάγνωση του σημειώματος, το οποίο  έδειξε στις κάμερες ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα, προκάλεσε συγκίνηση και πανηγυρισμούς.

«Μπόρεσα να τους δω με τα μάτια μου χάρη στη βιντεοκάμερα. Είδα 8 με 9 άτομα που κουνούσαν τα χέρια τους, είχαν αναμμένους τους προβολείς τους και έμοιαζαν να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση» τόνισε ο ίδιος ο πρόεδρος της Χιλής. Ωστόσο σύντομα τα πανηγύρια διαδέχτηκε η αγωνία.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης δηλώνει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες προκειμένου να μπορέσουν οι μεταλλωρύχοι να βγουν στην επιφάνεια της γης. Είναι μεν ζωντανοί, ωστόσο το να καταφέρουν τελικά και να σωθούν δεν θα είναι και τόσο εύκολο. Για αυτό και σε πολλούς γύρισαν οι μνήμες του ρωσικού υποβρυχίου κουρσκ προ δεκαετίας, το πλήρωμα του οποίου δυστυχώς δεν άντεξε.

Οι παγιδευμένοι θα πρέπει να αντέξουν αυτό το διάστημα με λιγοστό φαγητό και οξυγόνο, αρκετή υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες. Τρόπος έχει βρεθεί να τους σταλεί νερό και φαγητό σε μορφή εδικού ζελέ ενισχυμένου με βιταμίνες.  Κύριο μέλημα όμως είναι τα φάρμακα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αρρωστιών, που δεν υπάρχουν. Και δύσκολα θα υπάρξουν αν δεν περάσουν οι τέσσερις μήνες που θα χρειαστούν τα σωστικά συνεργεία για να τους προσεγγίσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...