Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Πρόεδρος του Ισημερινού: Επ' αόριστον στην πρεσβεία μας ο Ασάνζ

Σε διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση χορήγησης πολιτικού ασύλου από τον Ισημερινό στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Στην οργισμένη αντίδραση της Βρετανίας, ότι δεν θα του παρέχει ασφαλή έξοδο, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, απαντά, ότι τότε θα μπορούσε να παραμείνει επ' αόριστον στην πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο.

English: The logo used by Wikileaks
(Photo credit: Wikipedia)
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κορέα «το πρόβλημα είναι ότι το Λονδίνο δεν θα του χορηγήσει ασφαλή έξοδο». Στην περίπτωση αυτή «ο κ. Ασάνζ μπορεί να παραμείνει επ' αόριστον στην πρεσβεία μας», σημείωσε.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, του οποίου η Σουηδία ζητά την έκδοση για να λογοδοτήσει στη χώρα αυτή για κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.
Λίγο μετά, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο είναι «απογοητευμένο» από τη στάση του Κίτο, αλλά η απόφαση αυτή δεν αλλάζει «τίποτα» στην υποχρέωσή του να εκδώσει τον Ασάνζ στη Σουηδία, καθώς έχει εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με τον κ. Κορέα, το ευρωπαϊκό δίκαιο «είναι λίγο διαφορετικό» από το λατινοαμερικάνικό δίκαιο, βάσει του οποίου όταν μια χώρα χορηγεί άσυλο σε ένα άτομο, «η χώρα όπου βρίσκεται η πρεσβεία (η οποία στεγάζει το άτομο αυτό) πρέπει υποχρεωτικά να του χορηγήσει μια ασφαλή έξοδο».

«Στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, και βέβαια όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο πρόεδρος του Ισημερινού.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...