Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ / Ισημερινός: «Δεν είμαστε βρετανική αποικία»

Η Δημοκρατία του Ισημερινού δήλωσε την Τετάρτη ότι η βρετανική κυβέρνηση απείλησε ότι θα εισβάλει στην πρεσβεία της στο...
Λονδίνο, αν αυτή δεν παρέδιδε στην αστυνομία τον ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

«Δεν είμαστε βρετανική αποικία», δήλωσε σε έντονο ύφος ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.

Ο Ασάνζ είχε ζητήσει άσυλο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 19 Ιουνίου. Ο Αυστραλός εκδότης εξέφρασε το φόβο του για ενδεχόμενη αποπομπή του στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που παραδοθεί στην αστυνομία, όπου η ζωή του μπορεί να κινδυνεύει.

 Σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ της Βρετανίας και του Ισημερινού προκαλεί η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς οι βρετανικές αρχές προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να εισβάλουν στην πρεσβεία για τον συλλάβουν. Ο Ισημερινός παραχώρησε την Πέμπτη πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του Wikileaks· η Βρετανία, όμως, λέει ότι αυτό δεν θα μεταβάλλει την στάση της, να τον συλλάβει προκειμένου να εκδοθεί στην Σουηδία.

Σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο του Φόρεϊν Όφις, το οποίο εκδόθηκε έπειτα από την συνάντηση, την Τετάρτη, μεταξύ του βρετανού επιτετραμμένου με μέλη της κυβέρνησης του Ισημερινού στο Κίτο, η Βρετανία δεν θα επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

«Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι αν ο Ασάνζ υποβάλει αίτημα για την παροχή ειδικής άδειας διελεύσεως, αφού έχει λάβει πολιτικό άσυλο, θα το αρνηθούμε, σύμφωνα με τις νόμιμες υποχρεώσεις μας», αναφέρει το σημείωμα.

Στην περίπτωση αυτή, η αστυνομία της Βρετάνιας θα μπορεί να τον συλλάβει, κατά την προσπάθειά του να μεταβεί από την πρεσβεία στο αεροδρόμιο, για να ταξιδέψει στο Κίτο.

Στο σημείωμα επισημαίνεται, ακόμα, ότι ο νόμος του 1987 επιτρέπει στην Βρετανία να ανακαλέσει τη διπλωματική ιδιότητα της πρεσβείας του Ισημερινού «ώστε να δράσει και να συλλάβει τον Ασάνζ μέσα στον χώρο της πρεσβείας». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters «είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί πότε ή εάν θα ανακληθεί η διπλωματική ιδιότητα της πρεσβείας» και πρόσθεσε ότι η Βρετανία έχει νομικό καθήκον να εκδώσει τον Ασάνζ στη Σουηδία.

Το Λονδίνο, πάντως, τονίζει ότι εξακολουθεί να επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης και πιστεύει ότι «μια κοινή ανακοίνωση (των δύο κυβερνήσεων) και η εθελοντική παράδοση του Ασάνζ είναι η καλύτερη λύση».

Ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, 41 ετών, κατέφυγε στις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η Σουηδία έχει ζητήσει την έκδοσή του, προκειμένου να δικαστεί για βιασμό. Ο ίδιος, όμως, εκφράζει το φόβο ότι, αν τελικά εκδοθεί, η Στοκχόλμη θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη, για τη δημοσίευση περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπο Wikileaks.

Στο μεταξύ, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη τρεις ανθρώπους έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού, οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε κινητοποίηση για να διαμαρτυρηθούν κατά της απειλής του Λονδίνου να εισβάλει στην πρεσβεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...