Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Δίωξη σε 15 αστυνομικούς στο Μπαχρέιν γιατί βασάνισαν γιατρούς

Δίωξη σε 15 αστυνομικούς ασκήθηκε τη Δευτέρα από τον γενικό εισαγγελέα του Μπαχρέιν με την κατηγορία ότι βασάνισαν γιατρούς που... συνελήφθησαν στη διάρκεια της καταστολής του σιιτικού κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης την άνοιξη του 2011.

Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών εισαγγελέας Ναουάφ Χάμζα αναφέρει ότι απαγγέλθηκαν επισήμως οι κατηγορίες αυτές εναντίον των 15 μελών των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διώξεις ασκήθηκαν έπειτα από επισταμένη έρευνα που διενεργήθηκε μετά τις καταγγελίες των γιατρών του νοσοκομείου Σαλμανίγια, του κυριότερου νοσοκομείου της πρωτεύουσας Μανάμα.

Οι 15 συνολικά ενάγοντες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κατήγγειλαν τις κακοποιήσεις που υπέστησαν στη διάρκεια της κράτησής τους. Όλοι οι γιατροί κατέθεσαν στους ερευνητές, ενώ κάποιοι από αυτούς υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις για να καθοριστεί η φύση των βασανιστηρίων στα οποία υποβλήθηκαν. Παράλληλα κατέθεσαν και εννέα μάρτυρες, επεσήμανε η ίδια πηγή.

«Η διαδικασία αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης του Μπαχρέιν να λογοδοτήσουν όλοι όσοι παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και κακοποίησαν τα θύματα», υπογράμμισε ο Χάμζα.

Οι αρχές της χώρας επισημαίνουν ότι επιθυμούν να εφαρμόσουν τις προτάσεις μιας ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας, που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη διάρκεια της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων η αστυνομία είχε κάνει «υπερβολική χρήση» βίας και ζήτησε να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεκαπέντε γιατροί και 5 μέλη του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου Σαλμανίγια, που κατηγορούνται ότι υποστήριξαν το κίνημα αμφισβήτησης, κατήγγειλαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια όσο βρίσκονταν υπό κράτηση.

Εννέα εξ αυτών έχουν καταδικαστεί από εφετείο σε ποινές φυλάκισης από έναν έως πέντε μήνες, εννέα άλλοι, ανάμεσά τους και γυναίκες, αθωώθηκαν. Οι εφέσεις δύο ακόμη ανθρώπων που καταδικάστηκαν τον Σεπτέμβριο για την ίδια υπόθεση δεν έχουν εκδικαστεί, διότι καταζητούνται.

Σημειώνεται ότι το Μπαχρέιν, μια χώρα που θεωρείται σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιφέρεια και αποτελεί την έδρα του Πέμπτου Στόλου, συνταράσσεται από πολιτικές ταραχές από το 2011, όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό του βασιλείου, μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο.

Οι σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Μπαχρέιν, καταγγέλλουν την περιθωριοποίησή τους από την πολιτική και οικονομική ζωή, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει. Η σουνιτική δυναστεία του Μπαχρέιν απορρίπτει τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να υπάρξει εκλεγμένη κυβέρνηση και οι κινητοποιήσεις, όπως κι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...