Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Γαλλία: Η αστυνομία άρχισε τις συλλήψεις στην Αμιένη

Πέντε συλλήψεις στην Αμιένη, ενώ η κυβέρνηση επανεξετάζει την πολιτική της για την δημόσια ασφάλεια
Η γαλλική αστυνομία προχώρησε σήμερα στις πρώτες συλλήψεις έπειτα από τις εξεγέρσεις που σάρωσαν ένα λαϊκό προάστιο στην πόλη Αμιένη, στον βορρά, την ώρα που η σοσιαλιστική κυβέρνηση μελετά την κατάρτιση και την εφαρμογή μίας εναλλακτικής πολιτικής από εκείνη που κληρονόμησε από την δεξιά, στον τομέα της ασφάλειας.
 
Εκπρόσωπος της περιφέρειας της Αμιένης έκανε λόγο για πέντε συλλήψεις--πέντε άνδρες, εκ των οποίων δύο είναι ανήλικοι. Οι τέσσερις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε βόρειο προάστιο της πόλης, όπου 16 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και τρία δημόσια κτίρια (μεταξύ τους ένας παιδικός σταθμός) πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τη νύκτα της Δευτέρας.
 
«Είναι οι πρώτες συλλήψεις» που σχετίζονται με τα βίαια επεισόδια, τόνισε ο εκπρόσωπος της περιφέρειας, προσθέτοντας πως «οι έρευνες συνεχίζονται».
 
Η ηρεμία αποκαταστάθηκε έπειτα από την ανάπτυξη 250 αστυνομικών στο προάστιο. Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε πως η αστυνομική δύναμη θα παραμείνει στην περιοχή έως ότου «επανέλθει πλήρως σε ηρεμία» η κατάσταση στο προάστιο.
 
Οι εικόνες που είχαν ληφθεί από θερμική κάμερα ελικοπτέρου της χωροφυλακής επέτρεψαν στον εντοπισμό των στασιαστών και τον καθορισμό του τρόπου οργάνωσής τους, σύμφωνα με πηγές των αρχών.
 
Σήμερα, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν πως ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Εσωτερικών προσπαθούν να χαράξουν μία διαφορετική προσέγγιση από την κατασταλτική πολιτική που εφάρμοζε ο Νικολά Σαρκοζί στον τομέα της ασφάλειας, την οποία εξάλλου καυτηρίαζαν οι ίδιοι όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.
 
«Θορυβημένη από τις κατηγορίες για χαλαρότητα», που παγίως εξακοντίζει η δεξιά εναντίον της κεντροαριστεράς, η τελευταία εφαρμόζει τις ίδιες μεθόδους με τους κατηγόρους της με τραγικά αποτελέσματα: αυστηρή καταδίκη των παραβατών, πλήρη υποστήριξη στις δυνάμεις της τάξης, και επισκέψεις στον τόπο των επεισοδίων, τονίζει η εφημερίδα Λιμπερασιόν.
 
Υπ' αυτό το πρίσμα, ο Ολάντ μοιάζει να υιοθετεί τη στάση του προκατόχου του, μεταβαίνοντας το Σάββατο στο προσκέφαλο των θυμάτων μίας ληστείας στη Γκρενόμπλ, ή πρωτοστατώντας την Τρίτη στην απότιση τιμής σε δύο γυναίκες χωροφύλακες, οι οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους δύο μήνες νωρίτερα στη διάρκεια μίας επιχείρησης για σύλληψη υπόπτων.
 
Όσον αφορά τον Βαλς, ο οποίος έχει απειλήσει τους Ρομά με απομάκρυνση των παράνομων καταυλισμών τους, παρουσιάζεται να έχει υιοθετήσει πλήρως τον ρόλο του «πρώτου 'μπασκίνα' της Γαλλίας», προσαρμοζόμενος πλήρως στην πολεμική ρητορική της δεξιάς.
 
Μολαταύτα, η δεξιά βρήκε την ευκαιρία να ειρωνευτεί τις αντιδιαμετρικές απόψεις που εκφράζουν ο υπουργός Εσωτερικών και η ομόλογός του της Δικαιοσύνης Κριστίν Τομπιρά, η οποία θέλει να καταργήσει ορισμένες διατάξεις της δεξιάς, όπως π.χ. τις ποινές καταπέλτη για τους υπότροπους.
 
Επίσης, η εφημερίδα Λε Μοντ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση έχει βραδύνει παραδειγματικά να καταρτίσει μία «αστική πολιτική» απέναντι στα σωρευμένα προβλήματα σε πολλά λαϊκά προάστια, όπως αυτό της Αμιένης, και αφορούν την ανεργία, τον πολεοδομικό ιστό, την εκπαίδευση, την έλλειψη δημοσίων υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...