Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Σε πύρινο κλοιό τα Κανάρια Νησιά

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία, με τις φλόγες να απειλούν κατοικημένες περιοχές καθώς και το εθνικό πάρκο του Γκαραχονάι. Στο μεταξύ, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε εκκενώσεις, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 600 κάτοικοι να έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους. Υπό έλεγχο πάντως τέθηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί το Σάββατο στο γειτονικό νησί Λα Πάλμα, κατακαίγοντας 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Οι φλόγες απειλούν το πάρκο του Γκαραχονάι, ένα σπάνιο δείγμα των υποτροπικών δασών που υπήρχαν στη Μεσόγειο πριν από πολλές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

«Χθες το βράδυ η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη επειδή η φωτιά αναζωπυρώθηκε σε ζώνες κοντά σε κατοικημένες περιοχές» δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας των Κανάριων Νησιών Παουλίνο Ριβέρο στο ισπανικό ραδιόφωνο. «Υπάρχουν δύο σημαντικές εστίες: η μία στη βόρεια πλαγιά, η οποία διείσδυσε στο εθνικό πάρκο του Γκαραχονάι και η άλλη στη ζώνη του φαραγγιού Λα Λάχα» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ πυκνή ομίχλη σε χαμηλό ύψος εμπόδιζε σήμερα το πρωί των απογείωση δύο υδροπλάνων που εστάλησαν από την ισπανική κυβέρνηση για να ενισχύσουν τις προσπάθειες πέντε ελικοπτέρων. Πάντως η ομίχλη ενδέχεται να βοηθήσει τελικά καθώς μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία.

Οι τοπικές αρχές πιστεύουν πως η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό «επειδή εκδηλώθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία και είναι πρακτικά αδύνατο ένα και μόνο ατύχημα να μπορέσει να προκαλέσει μια τόσο σφοδρή πυρκαγιά» δήλωσε ο Παουλίνο Ριβέρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...