Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ελβετός πρώην τραπεζικός απειλεί με αποκαλύψεις μέσω WikiLeaks

Ο Ελβετός πρώην τραπεζίτης Ρούντολφ Έλμερ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραδώσει δεδομένα σχετικά με εκατοντάδες κατόχους λογαριασμών σε υπεράκτιες τράπεζες στον ιστότοπο WikiLeaks, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο σήμερα.

Ο Έλμερ, πρώην επικεφαλής της τράπεζας Julius Baer στις Νήσους Κέιμαν, είχε απολυθεί από την τράπεζα το 2002. Την Τετάρτη προσάγεται σε δίκη στην Ελβετία για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Ο ίδιος και ο Τζακ Μπλαμ, πρώην ερευνητής του Κογκρέσου των ΗΠΑ και δικηγόρος με έδρα την Ουάσινγκτον που εκπροσωπεί ανθρώπους οι οποίοι αποκαλύπτουν μυστικά ή σκάνδαλα, επρόκειτο να εμφανιστούν σε συνέντευξη Τύπου στη βρετανική πρωτεύουσα σήμερα και να παραδώσουν στο WikiLeaks δύο CD που φέρονται να περιέχουν τα ονόματα και πληροφορίες για τους λογαριασμούς περίπου 2.000 ατόμων, που έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό.

Οι διοργανωτές της συνέντευξης είπαν πως πιστεύουν ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, συμφώνησε να εμφανιστεί και να παραλάβει προσωπικά τα στοιχεία. Πάντως η παρουσία του δεν είναι βέβαιη, εξ αιτίας απόφασης δικαστηρίου το οποίο περιορίζει τις...
κινήσεις του στο μέγαρο στην ανατολική Αγγλία όπου διαμένει ενόσω εξετάζεται το αίτημα των σουηδικών αρχών για την έκδοσή του προκειμένου να προσαχθεί σε δίκη για αδικήματα σεξουαλικού χαρακτήρα που του προσάπτονται.

Την Κυριακή ο Έλμερ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι ελπίζει η παρουσία του στη συνέντευξη να προσελκύσει την προσοχή των ΜΜΕ στις αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές αλλά και να προωθήσει τη χρήση του WikiLeaks ως μηχανισμού αποκάλυψης σκανδάλων.

«Το βασικό είναι να ενημερωθεί η κοινωνία σχετικά με τις καταχρήσεις των υπεράκτιων τραπεζών και το πώς δουλεύουν», είπε. «Πιστεύω στο σύστημα του WikiLeaks», πρόσθεσε. «Πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο πράγμα. Ο WikiLeaks ήταν η τελευταία μου ελπίδα. Δεν μπορούσα να μεταδώσω το μήνυμά μου σε ένα ευρύτερο κοινό. Το WikiLeaks μπορεί να είναι το μόνο μέσο για να φθάσει το μήνυμα στην κοινωνία. Θα ήθελα να βοηθήσω το WikiLeaks».

Ο Μπλαμ πρόσθεσε ότι «η υπόθεση αφορά στην πραγματικότητα τις τράπεζες και την λειτουργία τους, το τραπεζικό απόρρητο και τη ζημιά που προκαλεί στην κοινωνία όταν χρησιμοποιείται για να αποκρυβεί η φοροαποφυγή, το ξέπλυμα χρήματος και η διαφθορά».

Ο Έλμερ είπε στην ελβετική εφημερίδα Der Sonntag ότι τα στοιχεία αφορούν πολυεκατομμυριούχους, πολυεθνικές και κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια (hedge funds ) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Βρετανία.
enimerwsi.com
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...