Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Διαδήλωση Χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο

Διαδηλώνουν κατά της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις εκκλησίες. 

Εκατοντάδες χριστιανοί της Αιγύπτου διαδήλωσαν σήμερα κατά της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις εκκλησίες της χώρας, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση τη νύχτα, έξω από κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, με 22 νεκρούς και 79 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.
Οι χριστιανοί κατηγόρησαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την απειλή της Αλ Κάιντα.

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, μια εξτρεμιστική οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, έχει δηλώσει ότι οι Χριστιανοί σε όλη τη Μέση Ανατολή αποτελούν στόχο.

Σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση, πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου για να «απελευθερώσει» δύο Αιγύπτιες οι οποίες είχαν ασπαστεί το Ισλάμ και τώρα κρατούνται παρά τη θέλησή τους από την Κοπτική Εκκλησία.

Η οργάνωση είχε προειδοποιήσει αρχικά τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο όταν ανέλαβε την ευθύνη για την ομηρία των πιστών μέσα σε εκκλησία της Βαγδάτης τον Οκτώβριο που κατέληξε σε τραγωδία με τουλάχιστον 60 νεκρούς.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από την Εκκλησία των Αγίων στην Αλεξάνδρεια.

Παράλληλα το απόγευμα τελέστηκε η κηδεία ορισμένων εκ των θυμάτων υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όταν οι δικαστικές αρχές επέτρεψαν την ταφή των νεκρών.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, την επίθεση μπορεί να πραγματοποίησε βομβιστής ο οποίος και είναι μεταξύ των νεκρών.

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε «ιδιαίτερα ταραγμένος» από την πολύνεκρη επίθεση, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε «πεπεισμένος ότι όλες οι χώρες που είναι προσηλωμένες στην ελευθερία συγκροτούν κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας».

Οι Νετανιάχου και Μουμπάρακ θα συναντηθούν την Πέμπτη στην Αίγυπτο για να συζητήσουν για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους.

Διεθνής καταδίκη της επίθεσης στην Αλεξάνδρεια
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η κυβέρνηση του Ιράν, η Ιταλία, ο Πάπας Βενέδικτος και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς καταδικάζουν την επίθεση εναντίον των Κοπτών στην Αλεξάνδρεια.
ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «καταδικάζει απερίφραστα» τις «αποτρόπαιες» αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο και τη Νιγηρία παραμονή Πρωτοχρονιάς και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις δύο χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
«Καταδικάζω απερίφραστα τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο και τη Νιγηρία», δήλωσε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του από τη Χαβάη, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος περνά τις διακοπές του με την ευκαιρία των εορτών.
«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τα πλέον ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, των νεκρών και των τραυματιών στις δύο επιθέσεις, και στέκονται δίπλα στο λαό της Νιγηρίας και της Αιγύπτου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», αναφέρει στη δήλωσή του.
Ε.Ε.
Στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε απερίφραστα τη βομβιστική επίθεση σε εκκλησία της Αλεξάνδρειας.
Η Άστον εκφράζει την «ιδιαίτερη λύπη» της και «καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον αθώων Κοπτών (Χριστιανών) πιστών», αναφέρει η εκπρόσωπός της.
«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την επίθεση αυτή. Το δικαίωμα των Χριστιανών Κοπτών να συναθροίζονται και να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πρέπει να προστατεύεται», είπε η Άστον.
Ιράν
Το Ιράν καταδίκασε σήμερα την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη διάρκεια της νύχτας έξω από κοπτική εκκλησία στη βόρεια πόλη της Αλεξάνδρειας που στοίχισε τη ζωή 21 ανθρώπων και προκάλεσε τον τραυματισμό επίσης 79, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην «κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
«Το Ιράν καταδικάζει αυτή την τρομοκρατική ενέργεια και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου για τον θάνατο αθώων» πολιτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.
Το Ιράν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Αίγυπτο το 1980, μετά την ισλαμική επανάσταση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από το Κάιρο ένα χρόνο νωρίτερα. Έκτοτε οι δύο χώρες διατηρούν μόνο εμπορικά γραφεία με αντιπροσώπους τους αντίστοιχα στις δύο πρωτεύουσες.
Ιταλία
Στη Ρώμη το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στη διάρκεια της νύχτας εναντίον των Κοπτών της Αιγύπτου και εκφράζει την «πλήρη αλληλεγγύη της στις αρχές και το λαό της Αιγύπτου».
«Η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής πίστης πρέπει να προστατεύεται πλήρως σε κάθε περίπτωση και να τεθεί τέρμα το συντομότερο δυνατό στα φρικτά περιστατικά δραματικής και συστηματικής βίας και διώξεων που υφίστανται εδώ και πολύ καιρό οι χριστιανικές κοινότητες σε διάφορα μέρη του κόσμου», αναφέρει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Πάπας Βενέδικτος καταδίκασε τις «απειλητικές εντάσεις» και κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να προστατεύσουν τους χριστιανούς από τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.
Πολλές θρησκευτικές προσωπικότητες όπως και αρκετές πρωτεύουσες, μεταξύ τους το Παρίσι και η Δαμασκός καταδίκασαν έντονα την επίθεση.
Χαμάς
Στη Λωρίδα της Γάζας, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς καταδίκασε επίσης την επίθεση καλώς τις αιγυπτιακές αρχές να «διενεργήσουν εκτενή έρευνα για τον εντοπισμό το συντομότερο δυνατόν των ενόχων και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη».
«Καταδικάζουμε την επίθεση αυτή και είμαστε σίγουροι ότι διαπράχθηκε από στοιχεία που δεν ενεργούν προς όφελος της Αιγύπτου αλλά επιδιώκουν την πρόκληση σύγκρουσης μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών», επισημαίνει η Χαμάς χωρίς να διευκρινίζει σε ποιούς στρέφονται οι υποψίες της.
Η επίθεση, που σημειώθηκε σχεδόν 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα όταν οι πιστοί έβγαιναν από την εκκλησία ύστερα από τη λειτουργία, έγινε πιθανώς από καμικάζι και οργανώθηκε από «εξωτερικά στοιχεία», σύμφωνα με τον αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών.
Οι Κόπτες, η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα στη Μέση Ανατολή, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 6 έως 10% των 80 εκατομμυρίων Αιγυπτίων, πληθυσμός που στη μεγάλη πλειοψηφία του ασπάζεται το σουνιτικό Ισλάμ.
Στις 6 Ιανουαρίου του 2010 έξι Κόπτες σκοτώθηκαν από τα πυρά ενόπλων καθώς έβγαιναν από την εκκλησία μετά τη λειτουργία στην Άνω Αίγυπτο, παραμονή της εορτής των Χριστουγέννων των Κοπτών. Η ετυμηγορία για την υπόθεση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί στις 16 Ιανουαρίου.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...