Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

O γάμος του Πρίγκηπα William ανατρέπει νόμο 300 χρόνων !

Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας David Cameron προσπαθεί να βρεί έναν τρόπο να πετύχει την αναθεώρηση στους βασιλικούς νόμους που διέπουν την διαδοχή στο θρόνο για να αποτραπεί μια συνταγματική κρίση, αν το πρώτο παιδί του Πρίγκηπα William είναι ένα κορίτσι.

Σε μια κίνηση που λέγεται ότι έχει προκαλέσει την ανησυχία Βασίλισσας, ο πρωθυπουργός είναι από διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της Κοινοπολιτείας σχετικά με το εάν η χρονολογημένη από το 1701 «Πράξη του διακανονισμού» θα πρέπει να αλλάξει για να σταματήσει να ευνοούνται τα αρσενικά μέλη της Βασιλικής οικογένειας.

Επί του παρόντος, το πρώτο αγόρι στην Βασιλική οικογένεια έχει προτεραιότητα, ακόμα και αν αυτό έχει μια μεγαλύτερη αδερφή.Επισήμως τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ υιοθετούν μια ουδέτερη στάση, και χθες το βράδυ επιβεβαίωσε ότι θα συμμορφωθεί με τις δράσεις της κυβέρνησης.

Αλλά ενώ οι αυλικοί προσπαθούν να αποστασιοποιήσουν τον Πρίγκηπα William από τη συζήτηση, η γιαγιά του και Βασίλισα της Αγγλίας Ελισάβετ Β’ αναφέρει ότι είναι κατανοητό να υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις των αλλαγών στην χριστιανική πίστη και πρακτικά στη Μεγάλη Βρετανία.

Το τριακοσίων ετών δίκαιο πρωτογένεια - η οποία λέει ότι ένας άντρας θα πρέπει να υπερισχύσει σε σχέση με μιας γυναίκας στη γραμμή στο θρόνο - είχε ως σκοπό να αποτρέψει την επιστροφή της Καθολικής Stuarts.

Ο νόμος που υπάρχει εδώ και τριακόσια έτη και αναφέρει ότι ένας άντρας έχει προτεραιότητα στον θρόνο αντί μιας γυναίκας ,είχε ως σκοπό να αποτρέψει την επιστροφή στον θρόνο της καθολικής Μary Stuart που εκτός από καθολική ήταν και Βασίλισσα της Σκωτίας.

Η βασίλισσα έχει επίγνωση του γεγονότος ότι η κατάργησή του θα σήμαινε ίσως και μερική διάσπαση, στις συνταγματικές σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Αγγλίας και του κράτους.
Πηγή πολύ κοντινή στην Ελισάβετ αναφέρει: «Μην υποτιμάτε τη βασιλική οικογένεια και την σιωπή που τους επιβάλλεται. Υπάρχει ανησυχία. Ολοι όμως γνωρίζουν ότι είναι μια μακρά και αργή διαδικασία που μπορεί να μην έρθει και ποτέ σε ολοκλήρωση»

Από το 1981 έχουν υπάρξει 11 απόπειρες να αλλάξει ο νόμος περί βασιλική διαδοχής ,όλοι όμως έχουν αποτύχει, λόγω της έλλειψης υποστήριξης κυβέρνησης. Η «κραυγή» όμως συνεχώς αυξάνεται από το Πρίγκηπα William, ο οποίος ανήγγειλε τη δέσμευσή του με την εικοσιεννιάχρονη Kate Middleton, τον Νοέμβριο.

Όπως έχει το εφαρμοστέο δίκαιο, αν William και η Kate έχουν ένα κορίτσι που ακολουθείται από ένα αγόρι, ο γιος τους θα γίνει βασιλιάς και όχι η κόρη. Αλλά αν έχουν κόρες , μόνο η μεγαλύτερη θα γίνει Βασίλισσα ενώ και οι ίδιοι πιστεύουν ότι το σύστημα είναι απαρχαιωμένο και άδικο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα είναι «δύσκολη και σύνθετη» η διαδικασία να αλλαχτεί ο νόμος, αλλά παραδέχθηκε ότι «η κυβέρνηση αποδέχεται ότι υπάρχουν διατάξεις στο νόμο που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως διάκριση».

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει με τις χώρες της Κοινοπολιτείας όπου θα μπορούσαν να επηρεαστούν από οποιαδήποτε αλλαγή των κανόνων».

Οποιεσδήποτε αλλαγές στο σύνταγμα θα πρέπει παράλληλα να νομοθετηθεί σε όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας, αφού η βασίλισσα θεωρείται ο αρχηγός του κράτους. Μερικές πηγές ισχυρίζονται ότι το παλάτι έχει αναθέσει σε ιδιώτες να μελετήσουν το αντικείμενο της αναθεώρησης.

www.7news.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...