Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Λουτρό αίματος στην Αίγυπτο με 100 νεκρούς

Λουτρό αίματος στην Αίγυπτο με πληροφορίες για 100 νεκρούς από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία. Νέα κυβέρνηση με τα ίδια πρόσωπα διόρισε ο Μουμπάρ. Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες της Αιγύπτου.
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η εξέγερση στην Αίγυπτο παρά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μουμπάρακ. Στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες μεγάλες πόλεις σημειώνονται μαζικές διαδηλώσεις. Επισήμως, οι νεκροί είναι 38, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις πλησιάζουν τους 100, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 2.000.

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena.Ο Μουμπάρακ κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου προτού διοριστεί πρόεδρος της Αιγύπτου.
Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 16:00 (ώρα Ελλάδας και Αιγύπτου) και τις προειδοποιήσεις του στρατού ότι όποιος παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας θα βρίσκεται σε κίνδυνο. Διαδηλωτές βρίσκονταν στο κεντρικό Κάιρο, όπου παραμένουν τα οχήματα του στρατού, αλλά και στην Αλεξάνδρεια. «Δεν μοιάζει με απαγόρευση κυκλοφορίας, βλέπω χιλιάδες να διαδηλώνουν δίπλα μου», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας από την Αλεξάνδρεια στο Ρόιτερς.
Εξάλλου οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ζήτησαν σήμερα από το λαό να προστατευθεί από τις λεηλασίες σε ανακοίνωσή τους που αναγνώστηκε από την κρατική τηλεόραση. Οι ένοπλες δυνάμεις «ζητούν από τον αιγυπτιακό λαό να προστατεύσει το κράτος, την Αίγυπτο, να προστατευθεί» από τις λεηλασίες, αναφέρει η ανακοίνωση.

 
Δεκάδες μαγαζιά λεηλατήθηκαν σε συνοικίες του Καΐρου, την ώρα που η αστυνομία ήταν απούσα, όπως μεταδίδει ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Δεν υπάρχει πια αστυνομία, οι ληστές έχουν αποδράσει από τις φυλακές. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου», δήλωσε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων. Ένα κατάστημα της γαλλική αλυσίδας σουπερμάρκετ Carrefour λεηλατήθηκε νωρίτερα σήμερα, ενώ όπως δήλωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA) Ζάχι Χαουάς λεηλατήθηκε και το Αιγυπτιακό Μουσείο με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο μούμιες. Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία πυρπόλησαν νωρίτερα διαδηλωτές.
«Αιγύπτιοι πολίτες προσπάθησαν να τους αποτρέψουν με τη συνδρομή της τουριστικής αστυνομίας, όμως κάποιοι κατάφεραν να μπουν από πάνω και κατέστρεψαν δύο μούμιες», δήλωσε ο Χαουάς.
Η αστυνομία σκότωσε σήμερα τουλάχιστον 3 διαδηλωτές στο Κάιρο όταν χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να εισβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ή άλλες πληροφορίες.
Εξάλλου οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμες χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και πυροβόλησαν στο αέρα προσπαθώντας να απωθήσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εισβάλλουν σε κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας σε ένα προάστιο του Καΐρου, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Οι διαδηλωτές, που προσπαθούσαν χρησιμοποιώντας μαδέρια να εισβάλλουν στο κτίριο που τυπώνει χρήματα, τράπηκαν σε φυγή μόλις είδαν τα άρματα μάχης να πλησιάζουν και άκουσαν τους πυροβολισμούς.
Μπαραντέι: Ο πρόεδρος Μουμπάρακ «πρέπει να φύγει»
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ «πρέπει να φύγει», δήλωσε σήμερα ο Αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι σε συνέντευξή του στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24
«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν έχει καταλάβει το μήνυμα του αιγυπτιακού λαού. Ο λόγος του ήταν εντελώς παραπλανητικός. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση μέχρι την πτώση του καθεστώτος», πρόσθεσε.
Ο σουνίτης κληρικός σεΐχης Γιούσεφ αλ Καρντάουι δήλωσε σήμερα ότι μόνο η αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μπορεί να δώσει τέλος στην κρίση στην Αίγυπτο και ζήτησε από τον αιγυπτιακό λαό να συνεχίσει «την επανάστασή του» ειρηνικά, σε δηλώσεις του που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες στην Αίγυπτο

Όλοι οι Έλληνες στην Αίγυπτο είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσε το Σάββατο η Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο. Παράλληλα οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ήδη επιστρέψει στην Αθήνα.
Η ελληνική πρεσβεία βρίσκεται ήδη σε συνεχή επαφή με τις δύο ελληνικές κοινότητες, το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, την Ιερά Μονή Σινά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.
Παράλληλα η ελληνική πρεσβεία έχει ζητήσει από την αιγυπτιακή αστυνομία τη διαφύλαξη των ελληνικών ιδρυμάτων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...